Έτοιμη η μεγαλύτερη πλωτή εξέδρα jack-up rig παγκοσμίως [video+pics]

to_neo_tripani_tis_maersk4

Το Maersk Interceptor, η μεγαλύτερη στον κόσμο πλωτή εξέδρα (jack-up rig), έφτασε στη Νορβηγία. Έλαβε το όνομά της σε επίσημη τελετή στο Mekjarvik στις 29 Οκτωβρίου και σύντομα θα κατευθυνθεί προς την τελική της θέση στη Βόρεια Θάλασσα.

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο της GMC Marine Partners στο Mekjarvik της Νορβηγίας, η κα Anita Utseth, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Det Norske oljeselskab ASA (Det Norske) είχε την τιμή της ονοματοδοσίας του κατασκευασμένου για ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες jack-up γεωτρύπανου της Maersk Interceptor.

Το Maersk Interceptor είναι το δεύτερο σε μια σειρά τεσσάρων εξέδρων jack-up για ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που εισάγονται στο στόλο της Maersk Drilling. Οι τέσσερις εξέδρες jack-up αντιπροσωπεύουν μια συνολική επένδυση ύψους 2,6 δισ. δολαρίων.

Η Maersk Interceptor θα αρχίσει μια πενταετής διάρκειας συνεργασία με την Det Norske για την γεώτρηση του τομέα Ivar Aasen στη νορβηγική Βόρεια Θάλασσα το Δεκέμβριο του 2014. Η σύμβαση περιλαμβάνει δύο επιλογές διάρκειας ενός έτους. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης συνολικά φτάνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

“Με την ονοματοδότηση του Maersk Interceptor, προχωράμε άλλο ένα βήμα στην νορβηγική ιστορία της Maersk Drilling. Η Maersk Drilling εισήλθε στη Νορβηγία το 1990, γιατί είδαμε να ανοίγεται μια ευκαιρία παροχής ανταγωνιστικών προσφορών σε πετρελαϊκές εταιρείες μέσω της jack-up τεχνολογίας μας. Έχοντας τη σύμβαση για το Maersk Interceptor, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την Det Norske και να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε και να αξιοποιούμε την ηγετική μας θέση στη Νορβηγική αγορά”, δήλωσε ο Claus V. Hemmingsen, διευθύνων σύμβουλος της Maersk Drilling και μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Maersk Group.

Οι πρώτες δύο jack-up εξέδρες, το Maersk Intrepid και το Maersk Interceptor, έχουν παραδοθεί από τα ναυπηγεία Keppel FELS. Το τρίτο θα παραδοθεί από το Keppel FELS το 2015, και το τέταρτο είναι να παραδοθεί από το ναυπηγείο της Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) της Νότιας Κορέας το 2016. Και τα τέσσερα έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια με προνομιακούς πελάτες.

Τέλος, κάποιες πληροφορίες για τις πλωτές εξέδρες που παρέχει η ίδια η Maersk Drilling:

Με μήκος ποδιών 206,8 μέτρα οι εξέδρες είναι οι μεγαλύτερες εξέδρες jack-up παγκοσμίως και έχουν σχεδιαστεί για διάρκειας ενός χρόνου λειτουργία στη Βόρεια Θάλασσα, σε βάθη νερού μέχρι 150 μέτρα. Ο χρόνος απρόσκοπτης λειτουργίας και η αποτελεσματικότητα των γεωτρήσεων έχουν μεγιστοποιηθεί μέσω του χειρισμού dual pipe. Στην επιφάνεια υιοθετείται το σύστημα Multi Machine Control – ένα πλήρως τηλεκατευθυνόμενο σύστημα διαχείρισης αγωγών που επιτρέπει όλες οι βασικές λειτουργίες να διεξάγονται χωρίς προσωπικό στην επιφάνεια της εξέδρας, εξασφαλίζοντας έτσι ένα υψηλό επίπεδο συνοχής του πληρώματος και βελτιωμένη απόδοση.

to_neo_tripani_tis_maersk

to_neo_tripani_tis_maersk2

to_neo_tripani_tis_maersk3

to_neo_tripani_tis_maersk4

to_neo_tripani_tis_maersk5

to_neo_tripani_tis_maersk6

to_neo_tripani_tis_maersk7

to_neo_tripani_tis_maersk1

to_neo_tripani_tis_maersk8

to_neo_tripani_tis_maersk9

Διαβάστε ακόμα