ΒΙΝΤΕΟ: Έτοιμο το πρώτο αυτόνομο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

Το πρώτο αυτόνομο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο μηδενικών εκπομπών, το Yara Birkeland, ολοκλήρωσε το παρθενικό του ταξίδι στο φιόρδ του Όσλο, μετά την παράδοσή του στη νορβηγική εταιρεία παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων Yara International τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Μετά την αναχώρηση από το Horten το πρωί της Πέμπτης, το πλοίο έφτασε στο Όσλο νωρίς το βράδυ.

Το Yara Birkeland αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Kongsberg και κατασκευάστηκε από τη Vard, με την Νορβηγική κυβέρνηση να υποστηρίζει το πρότζεκτ με 15,2 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Enova. Το πλοίο θα είναι σε εμπορική λειτουργία από το 2022, μεταφέροντας ορυκτά λιπάσματα μεταξύ Porsgrunn και Brevik. Θα λειτουργεί από το κέντρο παρακολούθησης και λειτουργίας της Massterlys στο Horten, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ Kongsberg και Wilhelmsen.

«Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να παρουσιάσουμε το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό και αυτοκινούμενο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Θα μειώσει 1.000 τόνους CO2 και θα αντικαταστήσει 40.000 ταξίδια με πετρελαιοκίνητα φορτηγά ετησίως», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, Διευθύνων Σύμβουλος της Yara.

Τώρα θα ξεκινήσει μια διετής περίοδος δοκιμών της τεχνολογίας που θα κάνει το πλοίο αυτοκινούμενο και τελικά θα πιστοποιηθεί ως αυτόνομο, πλήρως ηλεκτρικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πράσινης μετάβασης στην πράξη και ελπίζουμε ότι αυτό το πλοίο θα είναι η αρχή ενός νέου τύπου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρίς εκπομπές. Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο με δρόμους με κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα ωφεληθούν από μια λύση υψηλής τεχνολογίας όπως αυτή», πρόσθεσε ο Holsether.

Διαβάστε ακόμα