Φινλανδία: 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια

Οι λιμενεργάτες στην Φινλανδία θα απεργήσουν στις 2 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις εργασιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι λιμενεργάτες, μέρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταφορών (AKT) θα λάβουν μέρος στην διαμαρτυρία από τις 06:00 της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου ως τις 06:00 του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, Το Σωματείο Φινλανδών Ναυτικών (FSU) καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος σε διαμαρτυρία στην Πλατεία της Γερουσίας στις 2 Φεβρουαρίου.

Η ΑΚΤ και η FSU είναι μέλη της SAK, της Κεντρικής Οργάνωσης των Φινλανδικών Σωματείων που οργανώνει την διαμαρτυρία.

Τα σωματεία της χώρας δρουν ενάντια σε έναν καινούργιο νόμο που μπήκε σε ισχύ από την αρχή του χρόνου και αφορά την κοινωνική πρόνοια σε σχέση με τους ανέργους. Το SAK ισχυρίζεται πως πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα στην ασφάλεια των ανέργων.

Από την αρχή του χρόνου, οι άνεργοι οφείλουν να δίνουν αναφορά στο ταμείο ανεργίας ή στο Ίδρυμα κοινωνικής Ασφάλισης (Kela) τέσσερις φορές τον χρόνο σε σχέση με την πρόοδό τους στην αναζήτηση εργασίας. Εάν αποφασιστεί πως δεν έχουν καταβάλει αρκετή προσπάθεια τότε το επίδομά τους θα κόβεται κατά 4,56% για τους επόμενους 3 μήνες.

Η ανεργία στην Φινλανδία καταγράφηκε αυξημένη στο επίπεδο 7,8% τον Δεκέμβριο του 2017 σε σχέση με το 7,9 του προηγούμενου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν από 20.000 το 2016 σε 227.000 το 2017. Η ανεργία στους νέους υπολογίζεται στο 15,5%.

Διαβάστε ακόμα