Ένα βίντεο που δείχνει το υποβρύχιο Titan στον βυθό της θάλασσας δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας τη φρικτή καταστροφή που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023. Το υποβρύχιο υπέστη μια ισχυρή έκρηξη, η οποία προκάλεσε τον θάνατο όλων των επιβαινόντων, λίγες μόλις ώρες μετά την κατάδυσή του με προορισμό το ναυάγιο του
Τιτανικού.
Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ακτοφυλακή δείχνει τα απομεινάρια του Titan στον βυθό, μετά το τραγικό συμβάν. Προηγουμένως, σε μια ακρόαση, αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα τελευταία μηνύματα από το πλήρωμα ανέφερε πως «όλα ήταν καλά» πριν χαθεί η επαφή με την επιφάνεια.
Στα νέα πλάνα, διακρίνεται το πίσω τμήμα του υποβρυχίου, φέρνοντας στην επιφάνεια τη σοβαρότητα της καταστροφής. Το βίντεο ήρθε στο φως λίγο μετά τις δηλώσεις ενός πρώην εργαζόμενου της OceanGate, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα του σκάφους πριν την τραγωδία. Αυτός κατέθεσε ότι η τραγωδία ίσως να είχε αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες του.
Ο πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της OceanGate, David Lochridge, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) δεν διερεύνησε τις καταγγελίες του σχετικά με την ασφάλεια του υποβρυχίου. Δήλωσε πως, εάν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Lochridge υπογράμμισε ότι το υποβρύχιο δεν ήταν ασφαλές και ότι η εταιρεία παραβίαζε βασικούς κανονισμούς ασφαλείας. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα από το 2018, πριν απολυθεί. Στην τραγική αποστολή, πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος κατέρρευσε καθώς κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού.
Η έρευνα της Ακτοφυλακής, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, επικεντρώνεται στα αίτια της καταστροφής. Μετά από 15 μήνες, υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη.
Στα έγγραφα που κατέθεσε ο Lochridge, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη σχεδίαση του Titan, καθώς το υποβρύχιο ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ένα υλικό που, όπως προειδοποίησε, φθείρεται μετά από κάθε κατάδυση. Επιπλέον, τόνισε ότι η OceanGate ενδιαφερόταν περισσότερο για το κέρδος παρά για την επιστημονική εγκυρότητα, αποφεύγοντας τη συνεργασία με ειδικούς.