Για τρίτη φορά ένοχοι οι κατηγορούμενοι του Sea Diamond!

sea_diamond_

Ύστερα από δύο επαναλαμβανόμενες καταδίκες των κατηγορουμένων για το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ήρθε και η τρίτη καταδικαστική απόφαση από το Ποινικό Εφετείο Πειραιά, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Έτσι στις 20/3/2015, το Τριμελές Ποινικό Εφετείο Πειραιά έκρινε ένοχους τους τρείς τελικά κατηγορούμενους και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, επέβαλε τις παρακάτω ποινές:

Α) Στον Πλοίαρχο Ιωάννη Μαρίνο του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου επέβαλε συνολικά 6,5 χρόνια φυλάκισης. Αναλυτικά: Δύο έτη για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, 4 μήνες για την παραβίαση της SOLAS 1974 (παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων), 20 μήνες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ένα έτος για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων και 18 μήνες για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης που παραμένει από την προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου η οποία δεν αναιρέθηκε. Το Πρωτοδικείο Πειραιά (τον Ιούλιο 2013) είχε καταδικάσει αρχικά τον πλοίαρχο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 10 μηνών με τις παραπάνω κατηγορίες από πρόθεση ή από ενσυνείδητη αμέλεια.

Β) Στον Ανθυποπλοίαρχο Παναγιώτη Κουβέλη (Αξιωματικός Γέφυρας του Sea Diamond) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 42 μηνών (3,5 χρόνια). Αναλυτικά: 10 μήνες για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, 20 μήνες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, 8 μήνες για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, και 4 μήνες για παραβίαση Διεθνούς Κανονισμού Προστασίας της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

Γ) Στον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Στόλου Γεώργιο Κουμπενά της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 8 έτη για το ίδιο αδίκημα αλλά από πρόθεση.
Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Επίσης το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.

Στην απόφαση αυτή επισημαίνεται ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά σε αμέλεια του καπετάνιου του πλοίου.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ! Ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης απαιτούμε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η μεγάλη ζημιά και να σώσουμε το περιβάλλον μας από άλλη μία, πολύ μεγάλη, φυσική καταστροφή. Απαιτούμε από την πολιτεία να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, το άρθρο 24 του Συντάγματος και το Νόμο 2881/2001 «περί ανέλκυσης ναυαγίων» και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους, που για πολλοστή φορά υποδεικνύει περίτρανα και η Ελληνική Δικαιοσύνη, να πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν. Όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος, ο πλοιοκτήτης και ο ασφαλιστικός του φορέας οφείλει να πληρώσει για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εδώ και οκτώ χρόνια, σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός διεκδικεί την ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ SEA DIAMOND και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλες δικαιολογίες και άλλες καθυστερήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα της απονομής δικαιοσύνης και της ανάληψης των ευθυνών από όλους όσους έστησαν αυτόν τον εφιάλτη όχι μόνο για το νησί της Σαντορίνης, αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος.

Απαιτούμε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων, διεκδικούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, προστατεύουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και διαφυλάττουμε τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό της πατρίδας μας σε μία αέναη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας, ζητάμε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και την άμεση επέμβαση της πολιτείας στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η νομοθεσία που διέπει την ανέλκυση ναυαγίων είναι ξεκάθαρη και η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη. Ταυτόχρονα όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας, το ναυάγιο συνεχίζει να διαβρώνεται, να ρυπαίνει και να μας απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερο.

Εν αναμονή των ενεργειών κάθε αρμόδιας αρχής.

Μετά τιμής,

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών

Διαβάστε ακόμα