Η Aegean Marine Petroleum πρόκειται να αγοράσει την H.E.C.

Η εταιρία μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων Aegean Marine Petroleum Network έλαβε την απόφαση να αγοράσει την H.E.C. Europe Limited, μητρική εταιρία της Hellenic Environmental Center και ενός ομίλου εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες υποδομών υποδοχής λιμανιών (Όμιλος H.E.C.).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Aegean Marine Petroleum υπέγραψε την οριστική συμφωνία για την αγορά όλου του εκκρεμούς μετοχικού κεφαλαίου της H.E.C από τους μετόχους της για 367 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλητές είναι εταιρίες που ανήκουν στον Δημήτρη Μελισσανίδη και σε ορισμένα μέλη της οικογένειάς του, καθώς και ορισμένα μέλη της οικογένειας Αγιοστρατίτη. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο ιδρυτής της Aegean και πρώην Επικεφαλής Εταιρικής Ανάπτυξης της.

Σημειώνεται ότι η HEC Europe είναι μητρική της Ηellenic Environmental Center, της εταιρίας διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων, συμφερόντων του κ. Μελισσανίδη. Επίσης, υπενθυμιζεται ότι ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Aegean Marine Petroleum Network Inc., Δ. Μελισσανίδης, το 2016 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρίας. Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε στην επαναγορά 11.303.031 μετοχών αξίας περίπου 100 εκ. δολαρίων, οι οποίες ανήκαν στον επιχειρηματία.

Ο Γιάννης Παπανικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean δήλωσε πως “Για τα τελευταία τρίμηνα, το συμβούλιο και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη έχουν επεξεργαστεί στρατηγικές επιλογές για την Aegean, που αντικατοπτρίζουν τις προοπτικές της παραδοσιακής βιομηχανίας δεξαμενόπλοιων καυσίμων, τις προκλήσεις που συνδέονται με την μετάβαση προς μια αγορά με διαφορετικό μείγμα προϊόντων και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της βιομηχανίας μεταφορών για πιο πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες”.

Πρόσθεσε επίσης πως η απόκτηση της H.E.C. είναι το πρώτο βήμα της εταιρίας προς την κατεύθυνση ενός συνδυασμού “υψηλότερης κερδοφορίας για τους μετόχους” της με μια “περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κοινωνική ανάληψη ευθυνών”, εν όψει του νέου τοπίου που θα σχηματιστεί με τις μετά του 2020 αλλαγές στις νομοθεσίες για το περιβάλλον και τα καύσιμα.

Με την απόκτηση τα εμπλεκόμενα μέρη στοχεύουν σε στόχους όπως η βελτιωμένη χρήση του γεωγραφικού αποτυπώματος, ένα ωφέλιμο μοντέλο επιχειρηματικότητας, την είσοδο σε μια αναξιοποίητη αγορά, αυξανόμενη βάση πελατών, ευκαιρίες ανάπτυξης και γενικά σε ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

“Ο συνδυασμός της Aegean και της H.E.C., δύο εταιριών στις οποίες είμαι ενεργός από την ίδρυση τους, ενώνει δύο εταιρίες που είναι κομβικές για τις μεταφορές. Όπως η Aegean έχει γίνει μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη εταιρία συνώνυμη με (…) την παροχή ναυτιλιακών καυσίμων, έτσι και η επιχειρηματική δραστηριότητα της H.E.C. έχει την ευκαιρία να επεκταθεί παγκοσμίως”, δήλωσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Η Aegean αναμένει σύμφωνα με τις δηλώσεις της να έχει καθαρή ζημία 28,8 εκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 λόγω επίδρασης των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων που φτάνουν τα 14,5 εκατομμύρια δολάρια και της ζημίας 12 εκατομμυρίων που καθυστερούν την απόδοση της εταιρίας.

Διαβάστε επίσης: Νέο δάνειο 750 εκατομμυρίων εξασφάλισε η Aegean

Διαβάστε ακόμα