Η αγoρά FPSO μπροστά σε μια δύσκολη χρονιά

fpso_agora
Η αγορά FPSO ενδέχεται να βρίσκεται μπροστά στο πιο δύσκολο έτος της το 2016, ακόμα κι αφού έκλεισε το 2015 με τον μικρότερο αριθμό συμβάσεων που συνήφθησαν από το 2009, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Energy Maritime Associates (EMA).

Ο David Boggs, διευθύνων σύμβουλος της ΕΜΑ, είπε στο Φόρουμ Οικονομικών Ανοιχτής Θάλασσας της Σιγκαπούρης (Singapore Offshore Finance Forum) την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά FPSO είχε μεγαλώσει με εξαιρετικούς ρυθμούς από το 1990, αλλά η συντριβή των τιμών του αργού πετρελαίου έχει δημιουργήσει πλέον ζοφερές προοπτικές για την αγορά.

Πέρυσι, μόλις τέσσερις συμβάσεις FPSO συνήφθησαν, ο χαμηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία από τις επτά το 2009. Το 2014 και το 2013, 11 και 12 συμβάσεις FPSO συνήφθησαν, αντίστοιχα, συγκριτικά.

Λειτουργώντας προσθετικά στην αυξανόμενη έλλειψη θέσεων εργασίας στην υπεράκτια αγορά, το σημερινό βιβλίο παραγγελιών των 35 νέων FPSOs ασκεί περαιτέρω πίεση στον τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Boggs. Τα 35 νέα πλοία που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση το 2016 αντιπροσωπεύουν το 44% των παραγγελιών FPSO, καταδεικνύοντας ότι νέες μονάδες ετοιμάζονται να βγουν στο νερό μέσα σε μια μουντη αγορά.

“Αναμένεται πλέον ενοποίηση μεταξύ των εργολάβων, των εταιρειών πετρελαίου και των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας”, σημείωσε ο Boggs. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες υπεράκτιων δραστηριοτήτων που συνεχίζουν στη Βραζιλία και τη Δυτική Αφρική, ενώ οι αγορές της Αυστραλίας και της Κίνας συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των παικτών.

Στην πραγματικότητα, σε μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την Transparency Market Research προβλέπεται η αγορά FPSO να αυξηθεί σε ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό 16,2% μεταξύ 2015 και 2021 για να φθάσει την τιμή των 43,39 δις δολαρίων από τα 15,86 δις το 2014.

Η προβλεπόμενη αύξηση αποδίδεται στις συνεχόμενες επενδύσεις στην υπεράκτια εξόρυξη στη Βραζιλία και την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή, παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Η περιοχή της Αφρικής, επιπλέον, αναμένεται επίσης να δει ανάπτυξη εξαιτίας της αύξηση της ζήτησης για την εγκατάσταση μονάδων FPSO σε Αγκόλα, Γκάνα, Νιγηρία και Γουινέα.

Τα εντυπωσιακά πλοία FPSO-FLNG και η ιστορία τους

Κατά το επόμενο έτος, ωστόσο, ο Hassan Assad Basma, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της HBA Offshore, προτιμά να βλέπει την αγορά FPSO αντιμέτωπη με προκλήσεις και το “χειρότερο είναι ακόμα μπροστά και κάποιος μπορεί να αναμένει μερικές ‘θεαματικές’ εξελίξεις από τα μέσα του έτους”.

Εκτός από τα προβλήματα υπερπροσφοράς και της έλλειψης συμβάσεων, o Hassan αμφισβήτησε περαιτέρω την διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για την πάσχουσα αγορά offshore καθώς οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στους νέους παίκτες χωρίς ιστορικό συναλλαγών.

“Πώς οι τράπεζες να εξετάσουν την χρηματοδότηση νέων πελατών που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία από καταπονημένους παραγωγούς πετρελαίου και οι οποίοι αναζητούν τους συνηθισμένους αναδόχους για την εκτέλεση των έργων;”, αναρωτιέται.

Διαβάστε ακόμα