Η Αυστραλία καίει Ινδονησιακά αλιευτικά που ψαρεύουν παράνομα! {Photo)

Η Αυστραλιανή υπηρεσία προστασίας των συνόρων έχει αρχίσει την προσπάθεια πάταξης της παράνομης αλιείας σε προστατευμένα θαλάσσια καταφύγια στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Δυτικής Αυστραλίας, σταματώντας -και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφοντας- μη νόμιμα αλιευτικά σκάφη.

Μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών από αυστραλιανούς πράκτορες τουριστικών σκαφών για την παράνομη παρουσία ινδονησιακών αλιευτικών σκαφών, η Διοίκηση της προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να σταματήσει την παράνομη αλιεία στο θαλάσσιο πάρκο Rowley Shoals. Αυτή η προστατευόμενη περιοχή βρίσκεται περίπου 160 ν.μ. δυτικά του λιμανιού του Broome και περιλαμβάνει τρεις παρθένες κοραλλιογενείς ατόλες που αποτελούν δημοφιλή πόλο έλξης για δύτες.

Η περιοχή άρχισε πρόσφατα να προσελκύει ψαράδες από τα νοτιότερα νησιά της Ινδονησίας, που απέχουν μόλις 450 ν.μ. Οι Αυστραλοί χειριστές σκαφών για καταδύσεις έχουν παραπονεθεί για μια ξαφνική εισροή Ινδονησιάνων ψαράδων. ένας πλοίαρχος είπε στο ABC ότι μέτρησε επτά παράνομες αλιευτικές βάρκες σε πρόσφατο ταξίδι του.

«Ήταν εκεί έξω προχωρώντας κατά μήκος του ύφαλου και μαζεύοντας ό,τι μπορούσαν, μέσα σε ζώνες καταδύσεων σε μια από τις πιο παρθένες τοποθεσίες καταδύσεων και ερημικές περιοχές στον κόσμο», είπε στο ABC ο υπεύθυνος ο οποίος ναυλώνει σκάφη στην περιοχή Ross Newton.

101 ινδονησιακά αλιευτικά σκάφη εμποδίστηκαν στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αυστραλίας μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Αρχή Διαχείρισης Αλιείας (AFMA), εκ των οποίων 15 καταστράφηκαν. Ωστόσο, κανένας ψαράς δεν συνελήφθη και η παρουσία τους στο Rowley Shoals συνεχίστηκε. Σε μια επιχείρηση τριών ημερών στο Rowley Shoals την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη σταμάτησε 16 παράνομα αλιευτικά σκάφη, και από αυτά ελευθέρωσε και έδιωξε από το σημείο τα 13. Τα υπόλοιπα τρία ινδονησιακά σκάφη κατασχέθηκαν, ρυμουλκήθηκαν έξω από την περιοχή και κάηκαν.

Αυτή η μέθοδος επιβολής είναι γνωστή στους Ινδονησιάνους ψαράδες, αφού χρησιμοποιήθηκε αρκετά συχνά από τον τελευταίο υπουργό αλιείας της Ινδονησίας, Susi Pudjiastuti, ως μέτρο τιμωρίας των Κινέζων και Βιετναμέζων ψαράδων που αλίευαν στα ινδονησιακά ύδατα. “Το μήνυμά μας προς τους ξένους ψαράδες που επιλέγουν να ψαρεύουν εκτός κανόνων είναι απλό. Θα σας αναχαιτίσουμε, θα χάσετε τα αλιεύματά σας, τον εξοπλισμό σας και πιθανώς ακόμη και το σκάφος σας. Η κατάσχεση των αλιευτικών εργαλείων και η καύση των σκαφών χρησιμεύει ως υπενθύμιση σε αυτούς επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν τους θαλάσσιους πόρους της Αυστραλίας ότι οι αυστραλιανές αρχές έχουν μηδενική ανοχή για μια τέτοια παράνομη δραστηριότητα», ανέφερε η AMFA σε δήλωση.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα