Η Κίνα αποκαλύπτει το νέο εντυπωσιακό ερευνητικό παγοθραυστικό πολικών περιοχών (Video)

Το Ji Di, το τέταρτο ερευνητικό παγοθραυστικό της Κίνας, θα ενταχθεί σύντομα στον συνεχώς αυξανόμενο στόλο παγοθραυστικών της χώρας για την εξερεύνηση στους πόλους.

Το πλοίο, που κατασκευάζεται στο Guangzhou Shipyard International, θα παραδοθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και θα καταδείξει την αφοσίωση της Κίνας στην ανάπτυξη των πολικών ερευνητικών της δυνατοτήτων.

Το Ji Di έχει μήκος 89 μέτρα, πλάτος 17,8 μέτρα και εκτόπισμα 5.600 τόνους, καθιστώντας το κατάλληλο για πραγματοποίηση της εις βάθος έρευνας σε πολικές περιοχές. Με αυτονομία 26.000 χιλιομέτρων και δυνατότητα να παραμείνει στη θάλασσα για 80 συνεχόμενες ημέρες, το σκάφος μπορεί να εκτελέσει παρατεταμένες αυτόνομες λειτουργίες χωρίς συχνούς ανεφοδιασμούς.

Το παγοθραυστικό θα έχει 60 μέλη για πλήρωμα ενώ θα μπορεί να μεταφέρει υποβρύχια αυτόνομα ρομπότ και drones για να εξερευνήσουν τον βαθύ βυθό των πολικών περιοχών. Αυτό βελτιώνει την ικανότητα της Κίνας να διεξάγει εκτεταμένες ερευνητικές αποστολές σε απόκρημνες και απομονωμένες πολικές περιοχές.

Η ταυτόχρονη κατασκευή του Ji Di και ενός ακόμη ερευνητικού παγοθραυστικού σκάφους στο ναυπηγείο Guangzhou βρίσκεται σε εξέλιξη. Με μήκος 103 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 9.200 τόνων, το Tan Suo San Hao είναι μεγαλύτερο από το Ji Di και βρίσκεται υπό κατασκευή. Θα μπορεί να φιλοξενήσει 80 άτομα για πλήρωμα. Το Tan Suo San Hao αναμένεται να παραδοθεί το 2025.

Η Κίνα μπορεί τώρα να διεξάγει επιστημονικές αποστολές όλο το χρόνο στις πολικές περιοχές, οι οποίες είναι στρατηγικά κρίσιμες. Η Κίνα έχει καθιερωθεί ως ηγετική δύναμη στην πολική έρευνα πραγματοποιώντας 40 επιστημονικές αποστολές στην Ανταρκτική από το 1984 και 12 στην Αρκτική από το 1999. Η χώρα έχει επίσης συλλέξει σημαντικό αριθμό περιβαλλοντικών και επιστημονικών δεδομένων.

Διαβάστε ακόμα