Βίντεο: Η Μόσχα καθέλκυσε το νέο γιγαντιαίο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό πλοίο της

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεψε την καθέλκυση ενός πυρηνοκίνητο παγοθραυστικού την στιγμή που η χώρα προσπαθεί να αναπτυχθεί στην Αρκτική επιθυμώντας επίσης νέες αγορές ενέργειας εν μέσω κυρώσεων λόγω της Ουκρανίας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης σε τελετή της Αγίας Πετρούπολης για την καθέλκυση του παγοθραυστικού Yakutia, ο Πούτιν ανέφερε ότι τέτοια σκάφη είναι «στρατηγικής» σημασίας για τη χώρα. Εκτός από την καθέλκυση του Yakutia, οι αρχές ύψωσαν συμβολικά μια σημαία σε ένα ακόμη πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό, το Ural.

Το Yakutia και το Ural αποτελούν μέρος ενός στόλου παγοθραυστικών με πυρηνική ενέργεια που προορίζεται να εδραιώσει την κυριαρχία της Μόσχας στην Αρκτική και στους πάγους που λιώνουν.

Ο Πούτιν φέρεται να υποσχέθηκε να αναπτύξει τον πυρηνικό στόλο της χώρας παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στην παραγωγή και την οικονομία της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων της Δύσης σχετικά με την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Είπε ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί με εγχώριο εξοπλισμό και εξαρτιμάτων. Ο Πούτιν δήλωσε ότι το Ural αναμένεται επίσης να μπει σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ το Yakutia θα ενταχθεί στον στόλο μέχρι τα τέλη του 2024.

Με μήκος 173 μέτρων, αυτά τα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες στον Βορρά, και έχουν την δυνατότητα να σπάσουν πάγο πάχους 2,8 μέτρων. Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι τα πλοία είναι μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να εδραιώσει το καθεστώς της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη ανάπτυξης της λεγόμενης Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής που επιτρέπει στα πλοία να φτάνουν σε λιμάνια της Ασίας έως και 15 ημέρες ταχύτερα από ό,τι μέσω της συμβατικής διώρυγας του Σουέζ.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι αυτός ο ζωτικής σημασίας διάδρομος θα δώσει την δυνατότητα τελικά στη Ρωσία να εκμεταλλευτεί τις εξαγωγικές ικανότητές της και να ανοίξει τον δρόμο για έναν προηγμένο θαλάσσιο διάδρομο εφοδιαστικής προς τη Νοτιοανατολική Ασία. Η Μόσχα, εδώ και χρόνια, έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την διαδρομή.

Διαβάστε ακόμα