Η Oaktree καθαίρεσε τον «Villy» από την Excel

excel_villy_panagiotidi_

Το επενδυτικό fund Oaktree ενδέχεται να εδραιώνει τη θέση της στον τομέα των μεταφορών χύδην ξηρού φορτίου, μετά την εκδίωξη του Γαβριήλ “Βίλλυ” Παναγιωτίδη από την διοίκηση της Excel Maritime.

Η Excel είναι μία από τις τέσσερις εταιρείες χύδην φορτίου στην οποία η Oaktree κατέχει μια σημαντική θέση – μαζί με την Star Bulk, την Eagle Bulk, την κοινοπραξία Oceanbulk, στην οποία συμμετέχει επίσης ο μεγαλομέτοχος της Star Πέτρος Παππάς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος μακροπρόθεσμα να έχει χωριστές ομάδες διαχείρισης σε κάθε μονάδα, μια πηγή κοντά στο Oaktree σημείωσε αυτή την εβδομάδα. Και καθώς ο επενδυτής φαίνεται να εδραιώνει τις συμμετοχές του, πιθανότατα να μην ένοιωθε και τόση οικειότητα με τον Παναγιωτίδη και την ομάδα του.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ως προς την αιτία της απομάκρυνσης του Παναγιωτίδη ή το όνομα του διαδόχου.

Είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον Έλληνα ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε ήδη δει το μερίδιο του στο Excel να συρρικνώνεται από το 55% στο 8,7%, καθώς πέρασε από διαδικασία πτώχευσης στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 2013 και στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η αναδιοργάνωση έφερε τα hedge funds – με επικεφαλής τον Oaktree – να αρπάζουν μέχρι και το 82% της αναδιαρθρωμένης Excel, αφού αγόρασε το χρέος από τους αρχικούς δανειστές.

Η Oaktree έμεινε με τρεις έδρες στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ ένα άλλη μια προβληματική από άποψη χρέους εταιρεία, η Angelo Gordon & Co, διατήρησε δύο. Ο Παναγιωτίδης αφέθηκε να διατηρήσει τη θέση του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και να ελέγχει τη μια έδρα.

Οι εξελίξεις Excel στην διαφέρουν εμφανώς με τον τρόπο που η Oaktree χειρίστηκε τον Π. Γεωργιόπουλο της General Maritime Corp (Genmar), αφού η εταιρεία ζήτησε επίσης προστασία από τους πιστωτές της μέσω του chapter 11. Ενώ κι εκεί η Oaktree Capital καρπώθηκε το 98% της αναδιαρθρωμένης Genmar το 2012, κράτησε τον Γεωργιόπουλο για πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο. Ο ίδιος και οι περισσότεροι από την ομάδα του παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Αλλά υπάρχει και η ακόμα σκληρότερη περίπτωση της Beluga Shipping το 2011. Εκεί η Oaktree αφού απομάκρυνε την προηγούμενη διοίκηση, την κατήγγειλε στις αρχές για οικονομικές ατασθαλίες. Το αποτέλεσμα ήταν πέρσι οι Γερμανοί εισαγγελείς να κατηγορήσουν το πρώην αφεντικό Niels Stolberg για απάτη.

Η Excel έχει υπό τον έλεγχο της 36 φορτηγά πλοία, ενώ σημειώνεται ότι ο Παναγιωτίδης έχασε επίσης τον έλεγχο της πλειοψηφίας της δανικής εταιρείας Torm, κατά τη διάρκεια της οικονομικά δύσκολης γι’ αυτόν περσινής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα