Η Ρωσία προχωρά στην κατασκευή του μεγαλύτερου λιμενικού συγκροτήματος της Βαλτικής (Video)

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Ρωσίας FSUE Rosmorport και η Primorsky Universal Transshipment Complex (Primorsky UPK) υπέγραψαν συμφωνία για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός μεγάλου λιμενικού συγκροτήματος βαθέων υδάτων, που λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στη Βαλτική Ακτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Θα βρίσκεται στην περιοχή Vyborg της περιοχής του Λένινγκραντ, και θα είναι το πρώτο λιμάνι βαθέων υδάτων στη λεκάνη της Βαλτικής, ικανό να δέχεται πλοία χύδην φορτίου, γενικού φορτίου και roro έως 150.000 dwt καθώς και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 23.000 teu εμπορευματοκιβωτίων έως και 200,000 dtw, . Το λιμάνι θα χρησιμοποιεί νέα συστήματα φόρτωσης, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης χύδην φορτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν τεχνολογίες οι οποίες θα εξαλείφουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς αποτύπωμα σκόνης και θορύβου.

Η κατασκευή του λιμενικού συγκροτήματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2024, με τη δοκιμαστική λειτουργία των τερματικών σταθμών να ξεκινά το 2025. Σύμφωνα με το έργο, η πλήρης σχεδιαστική ικανότητα του Primorsky UPK θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030, με ετήσιο όγκο φορτίου έως και 65 εκατ. τόνους, που θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του συνολικού τζίρου των ρωσικών λιμανιών στη Βαλτική Θάλασσα. Το έργο στοχεύει στον αναπροσανατολισμό του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου από τους θαλάσσιους λιμένες των χωρών της Βαλτικής και στην ανάπτυξη του δυναμικού για ρωσικές εξαγωγές.

Το Primorsky UPK αποτελεί μέρος ενός έργου υποδομής μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνει ένα λιμενικό συγκρότημα, έναν νέο αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας με τέσσερις λωρίδες και μια σύγχρονη σιδηροδρομική υποδομή υψηλής ταχύτητας. Το σιδηροδρομικό έργο προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του υπάρχοντος τμήματος Vyborg-Matrosovo-Primorsk-Ermilovo και την κατασκευή της βορειοανατολικής σιδηροδρομικής παράκαμψης της Αγίας Πετρούπολης. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας στους τερματικούς σταθμούς του θαλάσσιου λιμένα του Primorsk, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο ρωσικό λιμάνι φόρτωσης πετρελαίου στη Βαλτική Θάλασσα, και θα δημιουργηθεί επίσης μια νέα οικιστική περιοχή χωρητικότητας έως και 12.000 ατόμων.

Διαβάστε ακόμα