Η υψηλότερη τιμή απονεμήθηκε σε διασώστη που βούτηξε στη θάλασσα εν μέσω κακοκαιρίας και διέσωσε 6 άτομα (video)

Η αμερικανική ακτοφυλακή απένειμε την υψηλότερη τιμή του στρατού σε έναν διασώστη κολυμβητή ο οποίος βοήθησε να σωθούν έξι άνθρωποι εν μέσω σφοδρής καταιγίδας στα ανοιχτά της Δυτικής Ακτής πριν από δύο χρόνια.

Το απόγευμα της 19ης Ιουνίου 2021, ο Τομέας του Λιμενικού Σώματος Humboldt Bay έλαβε μια κλήση κινδύνου μέσω του VHF από το πλήρωμα του ιστιοφόρου αναψυχής Barlovento, ένα κλασικό σκαρί μήκους 24 μέτρων.

Εν μέσω πολύ κακών καιρικών συνθηκών, το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο και ξεκίνησε να παίρνει νερό και ενώ βρισκόταν στα σύνορα Όρεγκον-Καλιφόρνια. Ένα από τα έξι μέλη του πληρώματος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και στο χέρι. Η κατάσταση ήταν επείγουσα, καθώς οι συνθήκες ήταν αντίξοες, με την ένταση των ανέμων να φτάνει τους 60 κόμβους και το ύψος κυμάτων τα 6 μέτρα.

Στο σημείο στάλθηκε ένα αεροπλάνο από τον αεροπορικό σταθμό του Sacramento για να υπάρχει οπτική επαφή, και ένα ελικόπτερο Dolphin από τον Sector Humboldt Bay. Το πλήρωμα του Dolphin έφτασε στο σημείο και αμέσως ένας διασώστης βούτηξε στα μανιασμένα κύματα . Ο διασώστης ήταν ο υπαξιωματικός Σπένσερ Μάνσον.

Το κούνημα στο ιστιοφόρο ήταν πολύ έντονο για να κατέβει ο Μάνσον κατευθείαν στο κατάστρωμα του, ωθώντας έτσι τους διασώστες να επιλέξουν έναν ασυνήθιστο τρόπο διάσωσης: Τον έριξαν στο νερό κοντά στο Barlovento, υπολογίζοντας ότι το παρασυρόμενο σκάφος θα κατευθυνθεί προς τα πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Σαν σε ταινία του Χόλυγουντ, το ιστιοφόρο πέρασε από δίπλα του και αυτός κατάφερε πιάνοντας ένα σχοινί να ανέβει στην πρύμνη του. Φυσικά δεν ήταν κάτι καθόλου εύκολο αφού η κίνηση του πλοίου σε συνδυασμό με τους ανέμους και τα κύματα τον χτύπησε στο νερό πολλές φορές.

Μόλις επιβιβάστηκε, ο Μάνσον ετοίμασε το τραυματισμένο μέλος του πληρώματος για την ανέλκυση του στο ελικόπτερο. Η κακοκαιρία και το κούνημα του ιστιοφόρου όμως δεν επέτρεπαν να γίνει οποιαδήποτε επιβίβαση και αποβίβαση από το κατάστρωμα του , οπότε τόσο ο διασώστης όσο και ο τραυματισμένος άνθρωπος έπρεπε να πηδήξουν στο νερό. Πήδηξαν στο νερό και μόλις το Barlovento απομακρύνθηκε από αυτούς ο Manson βοήθησε τον τραυματία να μπει στο καλάθι διάσωσης και το πλήρωμα του ελικοπτέρου το ανύψωσε και το μετέφερε στην στεριά.

Ο Manson επέστρεψε στο Barlovento και βοήθησε να ανυψωθούν με ασφάλεια ακόμη τρία άτομα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική δικής του επινόησης. Ένα άλλο ελικόπτερο έφτασε στο σημείο με το πλήρωμα του να διασώζει τα 2 τελευταία άτομα.

Για τις ενέργειές του εκείνη την ημέρα, η ακτοφυλακή απένειμε στον Manson το βραβείο Distinguished Flying Cross. Αυτή η αναγνώριση είναι η υψηλότερη τιμή στην αεροπορία και απονέμεται στο προσωπικό του Ναυτικού, του Σώματος Πεζοναυτών ή της ακτοφυλακής που διακρίνονται για τον ηρωισμό τους.

Διαβάστε ακόμα