Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να απαγορεύσει τα κλεμμένα φορτία σιτηρών των Ρώσων

Ο Βασίλ Μποντνάρ, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, δήλωσε στις 15 Μαΐου ότι η ρωσική επιχείρηση πώλησης κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών συνεχίζεται.

Ένα ακόμη πλοίο, αυτή τη φορά με σημαία Συρίας, το FINIKIA, είχε φορτώσει ένα φορτίο σιτηρών στη Σεβαστούπολη κατευθυνόμενο προς τον Βόσπορο. Η Ουκρανία ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να μην επιτρέψουν το πλοίο να διασχίσει τον Βόσπορο ή να φτάσει στα τουρκικά λιμάνια.

Το FINIKIA είναι ένα πλοίο με συριακή σημαία που ανήκει στη Syriamar, την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της Συρίας. Η ίδια η εταιρεία μπήκε στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2015 για τις διασυνδέσεις της με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Παρά τις κυρώσεις, η εταιρεία και τα πλοία της συνέχισαν τις δραστηριότητές τους.

Το FINIKIA διέσχισε το στενό του Βοσπόρου δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες ενώ το AIS φαίνεται να ήταν απενεργοποιημένο και τις δυο φορές. Το σήμα του επανεμφανίστηκε κατά την επιστροφή στην τουρκική ζώνη VTS, όπου είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ενεργή μετάδοση AIS. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι το πλήρωμα του FINIKIA έκλεισε τους αναμεταδότες του AIS για να καλύψει τις δραστηριότητές του.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανοιχτού κώδικα απέκτησε πλάνα μέσω κάμερας web από το FINIKIA στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και από τον τερματικό σταθμό σιτηρών στις 11 Μαΐου. Το πλοίο φωτογραφήθηκε περνώντας από τον Βόσπορο στις 15 Μαΐου.

Από τις 17 Μαΐου, το πλοίο διέσχισε τον Βόσπορο και βρίσκεται με πορεία προς τη Συρία. Η υπό κυρώσεις κυβέρνηση της Συρίας έχει στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση και οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι τα κλεμμένα σιτηρά ξεπλένονται μέσω της Συρίας για πώληση σε γειτονικές χώρες.

Διαβάστε ακόμα