Η Σρι Λάνκα έλαβε 2,5 εκ. δολάρια ενδιάμεση πληρωμή για την οικολογική καταστροφή

Περισσότερους από 14 μήνες αφότου το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ X-Press Pearl «έκατσε» στον βυθό, σχεδόν 10 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της Σρι Λανκα, ο καθαρισμός συνεχίζεται με πρόσθετη ασφαλιστική αποζημίωση να καταβάλλεται στη χώρα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των ψαράδων που έχασαν την εργασία τους λόγω του ναυαγίου.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl έπιασε φωτιά ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Κολόμπο τον Μάιο του 2021. Η φωτιά έκαιγε για σχεδόν δύο εβδομάδες και όταν ομάδες διάσωσης προσπάθησαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε βαθιά νερά βυθίστηκε, απελευθερώνοντας τόνους πλαστικών και δυνητικά επιβλαβών υλικών που έπληξαν τις παρθένες παραλίες της χώρας.

Οι περιβαλλοντολόγοι το ονόμασαν «τη χειρότερη οικολογική καταστροφή» στην ιστορία της Σρι Λάνκα.

Ο υπουργός Αλιείας Douglas Devananda της Σρι Λάνκα ανέφερε ότι έλαβε την τρίτη και μεγαλύτερη ενδιάμεση πληρωμή από την ασφαλιστική εταιρεία. Η πληρωμή που εστάλη πρόσφατα στο υπουργείο ανήλθε συνολικά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Είχαν λάβει προηγουμένως δύο ενδιάμεσες πληρωμές, η καθεμία αξίας λίγο κάτω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Μέχρι σήμερα, η ασφαλιστική εταιρεία έχει καταβάλει, συνολικά, σχεδόν 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε ενδιάμεσες πληρωμές.

Το υπουργείο σε ανακοίνωση του αναφέρει το χρηματικό αυτό ποσό θα μοιραστεί σε περισσότερους από 15.000 ψαράδες που δεν μπορούν να ψαρέψουν. Το υπουργείο αναφέρει ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 260.000 δολάρια για τον καθαρισμό της παραλίας μέχρι σήμερα.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι συνεχίζει να διαβουλεύεται με άλλες υπηρεσίες και να λαμβάνει νομικές συμβουλές σχετικά με τη διαδικασία.

Οι εργασίες για την αφαίρεση τμημάτων του X-Press Pearl πρόκειται να συνεχιστούν αργότερα φέτος μετά την τρέχουσα περίοδο των μουσώνων. Ξεκινώντας από τα τέλη του περασμένου έτους, αφαιρούνταν τα σαθρά συντρίμμια, ενώ ολοκληρώθηκε η έρευνα στον πυθμένα της θάλασσας και ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της απομάκρυνσης του ναυαγίου. Η επόμενη φάση του θα επικεντρωθεί στη διαίρεση του ναυαγίου εξ ολοκλήρου σε δύο τμήματα και στην προετοιμασία για την ανέλκυση του κάθε τμήματος. Ο στόχος είναι να ανυψωθεί το ναυάγιο με μια φορτηγίδα ανύψωσης και να απομακρυνθεί στις αρχές του 2023.

Διαβάστε περισσότερα για την πυρκαγιά και το ναυάγιο του MV X-Press Pearl

Διαβάστε ακόμα