Η Star Bulk έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση δύο Kamsarmax

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρία Star Bulk Carriers ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση δύο πλοίων τύπου Kamsarmax έναντι 30,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα δύο πλοία είναι χωρητικότητας 81.713 dwt έκαστο και κατασκευάστηκαν το 2013 στα ναυπηγεία Jiangsu New Yangzijang της Κίνας.

Αν και η Star Bulk δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την ταυτότητα των πλοίων ή το όνομα της πωλήτριας εταιρίας, εικάζεται ότι πρόκειται για την ιαπωνική ναυτιλιακή Nisshin Shipping, καθώς τα χαρακτηριστικά των πλοίων αντιστοιχούν σε αυτά για τα οποία διαπραγματευόταν η Star Bulk με την Nisshin. Πρόκειται για τα τέσσερα αδελφά φορτηγά πλοία Kapetan Trader I (χωρητικότητας 81.713 dwt), Kapetan Trader II (χωρητικότητας 81.767 dwt), Kapetan Trader III (χωρητικότητας 81.713 dwt) και Canon Trader II (χωρητικότητας 81.711 dwt).

Σύμφωνα με την Star Bulk, τα δύο πλοία αναμένεται να παραδοθούν ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Μάιο του 2017, ενώ η εταιρία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις με χρηματοπιστωτικό οργανισμό για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης έως και του 50% για το κόστος εξαγοράς των πλοίων.

Παράλληλα, η Star Bulk ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πλοίο τύπου Newcastlemax Star Virgo από την CSSC (Hong Kong) Shipping Company Limited, η εξαγορά του οποίου εξασφαλίστηκε με “γυμνή” ναύλωση ως χρηματοδοτική μίσθωση.

Επιπλέον, το μητρώο των εταιριών της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ (ΔΝΜ) γνωστοποίησε ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενέταξε 30 πλοία που κατέχει και διαχειρίζεται η Star Bulk στο πρόγραμμα Qualship 21.

To πρόγραμμα Qualship 21 επιβραβεύει πλοία υψηλών προδιαγραφών, τα οποία βρίσκονται υπό σημαία που πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Σε επιστολή του προς την Star Bulk, o υποναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ Paul Thomas τόνισε ότι “λιγότερο από το 10% του συνόλου των ξένων πλοίων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα”.

“Η ένταξη στο Qualship 21 αποτελεί καλό νέο όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους ναυλωτές μας”, δήλωσε ο CΟO της Star Bulk Νίκος Ρέσκος. “Η υψηλή ποιότητα των πλοίων μας έχει αναγνωριστεί και δέχτηκαν περιορισμένες επιθεωρήσεις Port State Control (Αρχές του Κράτους Λιμένα) κατά την περίοδο της πιστοποίησής τους για το πρόγραμμα Qualship 21. Λιγότερες επιθεωρήσεις συνεπάγονται μικρότερη πιθανότητα αχρείαστων καθυστερήσεων και είμαστε ευγνώμονες προς την International Registries Inc (IRI) για την βοήθειά της κατά την διαδικασία”, πρόσθεσε.

Ο στόλος της Star Bulk αυτήν τη στιγμή αποτελείται από 68 ενεργά πλοία, 2 νεοαποκτηθέντα και 4 νεότευκτα που κατασκευάζονται σε κινέζικα ναυπηγεία. Επίσης, η εταιρία έχει στη διάθεσή της ένα ναυλωμένο πλοίο τύπου Supramax σε χρονοναύλωση που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2017.

Διαβάστε ακόμα