Η τελευταίας τεχνολογίας προπέλα της Wärtsilä

propella_wartsila_

Το FPP Opti Design, ένα νέο σχεδιαστικό μοντέλο τελευταίας λέξης της τεχνολογίας έλικα σταθερού βήματος (fixed pitch propeller – FPP), παρουσιάστηκε από την εταιρεία Wärtsilä.

Ο νέος σχεδιασμός προσφέρει εξοικονόμηση καυσίμου έως και 4% και υψηλής αξιοπιστίας πρόβλεψη απόδοσης πλήρους κλίμακας. Το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία υπολογιστικής ρευστοδυναμικής (computational fluid dynamics – CFD).

Το Wärtsilä FPP Opti Design αναπτύχθηκε στο Κέντρο Τεχνολογίας και Επισκευών της εταιρείας στην Ολλανδία, και είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς πολύ έμπειρων μηχανικών σχεδιασμού που έχουν πρόσβαση στα πιο εξελιγμένα και τελευταίας λέξης λογισμικά και εργαλεία ανάλυσης.

Οι υπολογισμοί CFD αναλύουν όχι μόνο την απόδοση της έλικας αλλά, το πιο σημαντικό, την αλληλεπίδραση μεταξύ του έλικα και του κύτους. Αυτό παρέχει εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες για την επίτευξη σχεδιαστικής και παραμετρικής βελτιστοποίησης.

“Η Wärtsilä έχει πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη μοντέλων έλικα υψηλής ποιότητας. Σε αυτό την τεράστια γνωσιολογική βάση έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προσθέσουμε μια υπερσύγχρονη και τελευταίας λέξης της τεχνολογίας σχεδιαστική προσέγγιση, που δεν υπάρχει άλλη στη βιομηχανία. Το κύτος και η προπέλα, και η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, μπορούν από εδώ και πέρα να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα είναι ένα υψηλότερο επίπεδο απόδοσης και χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα”, δήλωσε ο Arto Lehtinen, Αντιπρόεδρος, της Wärtsilä Ship Power.

Άλλα μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας της Wärtsilä

Η Wärtsilä συνεχίζει να αναπτύσσει λύσεις που εξοικονομούν ενέργεια και βελτιώνουν της αποτελεσματικότητα των προπελών πλοίου. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής μοντέλα:

Το Tip Rake Concept που διαθέτει μια εκτεταμένη άκρη, ελαφρά καμπυλωτή προς την πλευρά πίεσης της λεπίδας με βελτιστοποιημένες γεωμετρικές παραμέτρους που αναπτύχθηκαν για την επίτευξη βέλτιστης αποδοτικότητας, χαμηλότερων επιπέδων παλμικής πίεσης και ενός πιο ήσυχου έλικα.

Το Wärtsilä EnergoProFin είναι μια καινοτόμα βάση προπέλας με πτερύγια που περιστρέφονται μαζί με οποιαδήποτε τύπου έλικα. Αποδυναμώνοντας το κέντρο της δίνης, η αντίσταση μειώνεται και η ώθηση πρόωσης αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση καυσίμων έως και 5%.

Το Energopac είναι η λύση βελτιστοποιημένης πρόωσης και στροφών της Wärtsilä που μειώνει την κατανάλωση καυσίμου ενσωματώνοντας στον έλικα σχεδιαστικά μοντέλα πηδαλίου. Είναι ότι καλύτερο από πλευράς ενεργειακής απόδοσης, χωρίς να χάνει ούτε σε δυνατότητα ελιγμών ούτε σε επίπεδο άνεσης.

Διαβάστε ακόμα