Η Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν «νονά» σε μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα υπερωκεάνια και κρουαζιερόπλοια της ιστορίας

Με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, η Βρετανία κυρίως θρηνεί την απώλεια ενός μεγάλου ηγέτη.

Η βασίλισσα αφήνει πίσω της μια κληρονομιά 70 χρόνων στον θρόνο και μεταξύ των πολλών συνδέσεων της που θα μείνουν στη ιστορία είναι και αυτή της σύνδεσής της με αρκετά κρουαζιερόπλοια που φέρουν την ευλογία της.

Τα κρουαζιερόπλοια με Βασιλική Σύνδεση

Με την Βρετανία να έχει πλούσια ναυτική ιστορία και πολλές θαλάσσιες συνδέσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βασίλισσα είχε συνδέσεις με την ιστιοπλοΐα και τα ταξίδια κρουαζιέρας όλα αυτά τα χρόνια.

Κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth Britannia

Ενώ ήταν ακόμα η Πριγκίπισσα Ελισάβετ, καθελκύστηκε το Caronia της Cunard White Star Line τον Οκτώβριο του 1947. Το πλοίο ήταν ένα από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν υπερωκεάνιο όσο και για πολυτελείς κρουαζιέρες. Ως εκ τούτου, το πλοίο εισήγαγε νέα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει την αγορά της κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένης μιας εξωτερικής πισίνας και ιδιωτικών εγκαταστάσεων μπάνιου για κάθε καμπίνα – χαρακτηριστικά που ήταν πρωτόγνωρα στα υπερωκεάνια.

Το Caronia υπηρέτησε πιστά τη γραμμή του ατλαντικού μέχρι το 1967, πραγματοποιώντας μια σειρά από υπερατλαντικές διελεύσεις και προσφέροντας ταυτόχρονα ακόμη περισσότερες κρουαζιέρες με τη διπλή του ιδιότητα.

Queen Elizabeth 2

Στις 30 Δεκεμβρίου 1967, η Βασίλισσα Ελισάβετ II ονόμασε το περίφημο πλοίο της Cunard Line που φέρει επίσης το όνομά της, το Queen Elizabeth II.

Το πλοίο, ωστόσο, δεν ονομάστηκε εν αρχής για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ (Elizabeth Alexandra Mary), αλλά ήταν στην πραγματικότητα το δεύτερο πλοίο της εταιρείας Cunard που ονομάστηκε για τη μητέρα της, την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το κομψό και δημοφιλές Queen Elizabeth II ήταν το μακροβιότερο υπερωκεάνιο της Cunard και πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι, μια υπερατλαντική διέλευση 5 ημερών από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά τη ονοματοδοσία του. Το πλοίο εξυπηρέτησε πολλά χρόνια και εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι να αποσυρθεί τον Νοέμβριο του 2008.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής του ζωής με την Cunard Line, το QE2 διέσχιζε τον ατλαντικό κάθε χρόνο, καθώς και άλλα δρομολόγια κρουαζιέρας, ακόμη και εξωτικές κρουαζιέρες Άννα τον κόσμο, φέρνοντας την βρετανική επιρροή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, το Queen Elizabeth 2 μετατράπηκε σε πλωτό ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε για τους επισκέπτες στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο του 2018.

Queen Mary 2

Η Βασίλισσα Ελισάβετ II βάφτισε ακόμη ένα πλοίο της Cunard τον Ιανουάριο του 2004, το Queen Mary 2. Το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο στον κόσμο σχεδιάστηκε επίσης για υπερατλαντικές διελεύσεις και σήμερα παραμένει το μόνο αληθινό υπερωκεάνιο που εξακολουθεί να πλέει οπουδήποτε στον κόσμος.

Ονομάστηκε για τη Mary of Teck, σύζυγο του βασιλιά George V, το Queen Mary 2 είναι το δεύτερο υπερωκεάνιο στην ιστορία της Cunard που φέρει το βασιλικό όνομα. Το πρώτο, το Queen Mary, υπηρέτησε τη γραμμή από το 1936 έως το 1967.

Όπως και το αδελφό της πλοίο το QE2, το Queen Mary 2 πραγματοποιεί επίσης ετήσιες κρουαζιέρες, υπερατλαντικές διελεύσεις και μια ποικιλία άλλων δρομολογίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ταξιδιών στη βόρεια Ευρώπη και επισκέψεων στα νορβηγικά φιόρδ.

Μέχρι σήμερα, το κομψό πλοίο της γραμμής παραμένει η ναυαρχίδα της Cunard Line και με 149.215 κόρους ολικής χωρητικότητας, είναι το μεγαλύτερο πλοίο που διαθέτει η εταιρεία.

Queen Elizabeth

Ακόμη ένα πλοίο με το ίδιο όνομα, αυτό της Cunard, το Queen Elizabeth είναι ένα κρουαζιερόπλοιο κλάσης Vista που τέθηκε σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2010, και το οποίο και πάλι βαφτίστηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ II.

Ωστόσο, το πλοίο δεν φέρει το όνομα της μονάρχη, αλλά θυμίζει την κλασική ναυτική εποχή της δεκαετίας του 1930 στη ναυτική διακόσμηση και το στυλ του, αποτίοντας φόρο τιμής και στα δύο προηγούμενα πλοία Queen Elizabeth φέροντας το όνομά τους. Η Αυτού Μεγαλειότητα ονόμασε το πλοίο σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε το 2010.

Μαζί με τις παραδοσιακές υπερατλαντικές διελεύσεις, το πλοίο πραγματοποίησε πολλά αξέχαστα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τα δυο αδελφά πλοία «Queens» στις 5 Ιουνίου 2012, στο Σαουθάμπτον για τον εορτασμό του Ιωβηλαίου Διαμαντιών της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, σηματοδοτώντας την 60η επέτειο από την ανάληψη της βασίλισσας στον θρόνο.

Το πλοίο έχει επίσης πλεύσει στη Μεσόγειο, την Αυστραλία, την Ασία, την Αλάσκα, την Καραϊβική και πολλούς άλλους καταπληκτικούς προορισμούς, όπως ακριβώς η επιρροή κάθε Βρετανού μονάρχη έχει απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, το Queen Elizabeth ταξιδεύει από τη Βαρκελώνη, προσφέροντας μεσογειακές κρουαζιέρες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Britannia

Η βρετανική γραμμή κρουαζιέρας P&O Cruises είχε επίσης την τιμή να ονομάσει ένα από τα πλοία της η Βασίλισσα Ελισάβετ II, το Royal-class Britannia, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία τον Μάρτιο του 2015 και έγινε η ναυαρχίδα του στόλου της P&O Cruises.

Η Βασίλισσα, η οποία ήταν η νονά του πλοίου, ακολούθησε την παράδοση χτυπώντας και σπάζοντας την σαμπάνια στο κύτος του πλοίου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ocean Terminal στο Σαουθάμπτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 10 Μαρτίου 2015.

Κατάλληλο για τη βρετανική φύση του, το πλοίο φέρει ζωγραφισμένη τη μεγαλύτερη σημαία της Βρετανίας στο κύτος του, που εκτείνεται σε 93,9 μέτρα. Μέχρι την καθέλκυση του Iona το 2021, το Britannia ήταν το μεγαλύτερο πλοίο του στόλου της P&O Cruises, όντας 143.730 κόρους ολικής χωρητικότητας και έχοντας την δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.647 επιβάτες.

Όπως και άλλα πλοία με βασιλικές συνδέσεις, το Britannia ταξιδεύει πραγματοποιώντας μια ποικιλία ευρωπαϊκών δρομολογίων, αποπλέοντας από το Σαουθάμπτον το καλοκαίρι για να προσφέρει κρουαζιέρες στη Σκανδιναβία, τα νορβηγικά φιόρδ, τη Βαλτική Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Το χειμώνα, το πλοίο ξεκινάει από τα Μπαρμπάντος και προσφέρει κρουαζιέρες στην Καραϊβική.

Oriana

Η Βασίλισσα Ελισάβετ II βάφτισε επίσης το κρουαζιερόπλοιο Oriana της P&O Cruises σε μια τελετή στις 6 Απριλίου 1995. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τη γραμμή κρουαζιέρας καθώς το Oriana ήταν το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε ειδικά για τη βρετανική αγορά. Το πλοίο κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Meyer Werft στο Papenburg της Γερμανίας και αναχώρησε για το παρθενικό του ταξίδι στις 9 Απριλίου 1995.

Το πλοίο παραμένει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα και το διαχειρίζεται η κινεζική γραμμή κρουαζιέρας Astro Ocean με τη νέα ονομασία Piano Land.

Ενώ δεν θα υπάρχουν μελλοντικά υπερωκεάνια ή κρουαζιερόπλοια που θα έχουν βαπτιστεί από την μονάρχη, καθένα από αυτά τα πλοία τιμά τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με τον δικό του τρόπο με αξιοπρέπεια και χάρη και είναι ένα μέρος της κληρονομιάς που άφησε η βασίλισσα.

Διαβάστε ακόμα