Ίδρυμα Ευγενίδου: Αποχαιρετιστήριο στον συγγραφέα του βιβλίου «Μεταφορά Φορτίων», Νικόλαο Ζυγομαλά

Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποχαιρετά τον Νικόλαο Ζυγομαλά, συγγραφέα του βιβλίου Μεταφορά Φορτίων , που επί 11 χρόνια εκπαίδευσε χιλιάδες υποψήφιους Πλοιάρχους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και μαθητές των ΕΠΑΛ Ναυτιλιακού Τομέα στα ιδιαίτερης σημασίας θέματα της ασφαλούς μεταφοράς φορτίων.

Ο Νικόλαος Ζυγομαλάς υπήρξε συνεργάτης του Ιδρύματος Ευγενίδου επί πολλά χρόνια, συμβάλλοντας στις προσπάθειές του να προσφέρει ποιοτικά εκπαιδευτικά βιβλία στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ήταν βαθύς γνώστης του αντικειμένου του, ενώ έδειχνε αυξημένο ενδιαφέρον για την τακτική αναθεώρηση του βιβλίου του, ώστε να είναι σύμφωνο με τις τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλία.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του:

Νικόλαος Ζυγομαλάς (1947-2022)

Ο Νικόλαος Απόλλωνος Ζυγομαλάς γεννήθηκε το 1947 στην Πάτρα. Αποφοίτησε ως 3ος καλύτερος απόφοιτος από τη σχολή Εμποροπλοιάρχων Κύμης το 1967.

Στα έτη 1972-1977 υπηρέτησε ως ανθυποπλοίαρχος και εν συνεχεία υποπλοίαρχος σε φορτηγά πλοία (Bulk Carrier) της ναυτιλιακής εταιρίας του Α. Ωνάση, Springfield Shipping Co. Το 1975 διατέλεσε για ένα έτος Ναυτιλιακός Επιθεωρητής της εταιρείας March Shipping Ltd στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 1977 αποφοίτησε πρώτος από το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), ενώ έλαβε έπαινο και χρυσό μετάλλιο για την επίδοσή του.

Κατά τη φοίτησή του στο ΚΕΣΕΝ παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων και έλαβε μετά από επιτυχείς εξετάσεις τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Πήρε μέρος σε σχολές ασφαλούς ναυσιπλοΐας, εξομοιωτών, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πλοίων κλπ. στη Βαρσοβία, στο Τόκιο, στο Σαουθάμπτον και στις ΗΠΑ. Το 1978 πιστοποιήθηκε Πλοίαρχος Α’ Εμπορικού Ναυτικού από το ελληνικό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ αργότερα έλαβε την πιστοποίηση και από το αντίστοιχο υπουργείο της Κύπρου.

Από το 1978 έως και το 1993 διατέλεσε Πλοίαρχος Α’ σε φορτηγά πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας του Α. Ωνάση Springfield Shipping Co. Κατά την πλοιαρχία του το 1985 του ανατέθηκε η επίβλεψη της ναυπήγησης και η παραλαβή ως πρώτου πλοιάρχου του νεότευκτου πλοίου της εταιρςίας “Caliroe Patronicola” από τα ναυπηγεία Shimizu της Ιαπωνίας.

Μετά το τέλος της συνεργασίας του με την Springfield Shipping και έως το 1996 εργάστηκε ως Αρχιπλοίαρχος για τη ναυτιλιακή εταιρεία M.A. Karageorgis S.A. εκτελώντας επιθεωρήσεις, καθώς ανέλαβε και τη διαχείριση στον εμπορικό στόλο της εταιρείας. Το 1997-1998 διατέλεσε Πλοίαρχος στις εταιρείες Windsor Shipping Ltd. και Bariba Shipping. Από 1998 έως και τη συνταξιοδότησή του το 2003 εργάστηκε ως Πλοίαρχος Α’ σε φορτηγά πλοία στην ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Θεοχαράκη, Τeo Shipping Corp.

Συνολικά διακυβέρνησε ως Πλοίαρχος Α’ πάνω από 20 διαφορετικά φορτηγά πλοία με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, σε άριστη συνεργασία με το εκάστοτε πλήρωμά του και την εταιρεία την οποία υπηρετούσε. Μετά τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε για δύο έτη ως καθηγητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πρεβέζης, ενώ παράλληλα ήταν μέλος του σώματος επιθεωρητών Λιμενικού Πατρών και ναυτιλιακός πραγματογνώμονας. Η αρτιότητα, η λεπτομέρεια και το βάθος των εμπεριστατωμένων εκθέσεών του άνοιξαν σημαντικούς δρόμους για το ναυτικό δίκαιο της χώρας και έριξαν φως σε δύσκολες ναυτιλιακές υποθέσεις.

Αξιόλογο ήταν και το συγγραφικό του έργο. Συγκεκριμένα, έχει συγγράψει τρία εγχειρίδια σχετικά με την ασφάλεια στο πλοίο: 1) Life Saving Appliances and Arrangements (Training Manual No. 1), 2) Fire-extinguishing systems and appliances (Training Manual No. 2) και 3) Fire safety operational booklet. Το πιο σημαντικό του έργο όμως υπήρξε το σύγγραμμα Μεταφορά Φορτίων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο σήμερα κυκλοφορεί σε Γ’ έκδοση.

Το σύγγραμμα αυτό με έκταση άνω των 400 σελίδων περιέχει εκτός από τα διεθνώς επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, όλη την πείρα ενός έμπειρου, επιστημονικά επαρκούς και καταξιωμένου πλοιάρχου, συνιστά δε σημαντικό βοήθημα για κάθε αξιωματικό του Εμπορικού Ναυτικού.

Ο καπετάν Νίκος Ζυγομαλάς απεβίωσε την Τρίτη 26 Απριλίου 2022 σε ηλικία 75 ετών.

Διαβάστε ακόμα