Υπό κράτηση ελληνικό πλοίο που μετέφερε φώσφορο από την Δυτική Σαχάρα


Ένα φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων βρίσκεται υπό κράτηση στη Νότια Αφρική, ως αποτέλεσμα της πολυετούς διαμάχης για το καθεστώς εθνικής κυριαρχίας της αραιοκατοικημένης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας, που διεκδικείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από την “Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας”, το μερικώς αναγνωρισμένο από τη διεθνής κοινότητα κράτος όπου δραστηριοποιείται από την δεκαετία του ’70 το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο Πολισάριο.

Πρόκειται για το NM Cherry Blossom, ένα κατασκευής 2015 τύπου Supramax φορτηγό πλοίο που ανήκει στην A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A και αναχώρησε από το Λααγιούν της Δυτικής Σαχάρας στις 14 Απριλίου μεταφέροντας 50.000 τόνους φωσφορικού άλατος προς τη Νέα Ζηλανδία, για λογαριασμό της μαροκινής κρατικής εταιρείας εξόρυξης Office Cherifien de Phosphate (OCP), η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φωσφορικών αλάτων στον κόσμο. Το πλοίο επισχέθηκε στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής την 1η Μαΐου μετά από προσφυγή εκπροσώπων του μετώπου Πολισάριο σε δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, που υποστηρίζουν ότι το πλοίο μεταφέρει παράνομα φορτίο από αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Δυτική Σαχάρα είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος από 84 κράτη μέλη του ΟΗΕ που κηρύχθηκε ανεξάρτητο το 1976 από το μέτωπο Πολισάριο, μετά την αναχώρηση των Ισπανικών στρατευμάτων από την πρώην αποικία τους. Το πλούσιο σε κοιτάσματα φωσφόρου έδαφος της χώρας διεκδικείται κι από το Βασίλειο του Μαρόκου, που έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στα δυτικά. Το μέτωπο Πολισάριο, διατηρεί τον έλεγχο των περιοχών ανατολικά του λεγόμενου Μαροκινού Τείχους και εξακολουθεί να διεκδικεί το σύνολο της Δυτικής Σαχάρας. Από το 1991 ο ΟΗΕ έχει κηρύξει εκεχειρία στην περιοχή και προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής.

Σύμφωνα με την μαροκινή εταιρεία OCP, η κράτηση του πλοίου ενδεχομένως αποτελεί μια «δοκιμή στην πράξη» εκ μέρους του Πολισάριο μιας δικαστικής απόφασης που εξέδωσε ευρωπαϊκό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η Δυτική Σαχάρα δεν πρέπει να θεωρείται κομμάτι του Βασιλείου του Μαρόκο στο περιεχόμενο των συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκο. Ένας δικηγόρος της OCP δήλωσε στο Reuters ότι η σύλληψη ήταν ένα “προσωρινό μέτρο που έγινε με βάση μόνο τους ισχυρισμούς του ενός μέρους”, και ανέφερε ότι η επιχείρηση αναμένει την έγκαιρη απελευθέρωση του πλοίου, καθώς η αποστολή του έγινε σύμφωνα με όλους τους σχετικούς διεθνείς κανόνες και κανόνες.

“Δε γίνεται να εκμεταλλευτεί κανείς τους φυσικούς πόρους της Δυτικής Σαχάρας χωρίς τη συγκατάθεση των κατοίκων της. Είμαστε σίγουροι για το γεγονός, καθώς παρακολουθούσαμε το πλοίο από το λιμάνι του Λααγιούν και έπειτα. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και θα συμμορφωθούμε με την δικαστική απόφαση”, δήλωσε από την πλευρά των Πολισάριο ο δικηγόρος Mohamed Khadad.

Διαβάστε ακόμα