Και η Δυτική Αφρική στην αντιπειρατική στρατηγική της Δανίας

kai_sth_dutikh_afrikh_to_nautiko_ths_danias

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στη θάλασσα για την περίοδο 2015-18.

Η εν γένει στρατηγική θέτει το πλαίσιο για τις πολιτικές, αναπτυξιακές και στρατιωτικές προσπάθειες της Δανίας κατά της πειρατείας.

Σύμφωνα με τον Δανό Υπουργό Εξωτερικών, Martin Lidegaard, οι προσπάθειες καταπολέμηση της πειρατείας της χώρας θα εξακολουθήσουν να επικεντρώνονται στο Κέρας της Αφρικής.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τις προσπάθειές της στον Κόλπο της Γουινέας στη Δυτική Αφρική, όπου οι πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες στη θάλασσα έχουν αυξήσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

“Για ένα ναυτικό έθνος όπως η Δανία, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό, τι μπορούμε για την προστασία των πλοίων και των ναυτικών. Πρόκειται για την ασφάλεια, τα προσωπικά έξοδα των εμπλεκομένων ναυτών, και καλύτερες συνθήκες ναυσιπλοΐας, “δήλωσε ο Lidegaard.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει για το σκοπό περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις στις πληγείσες από την πειρατεία περιοχές με σκοπό την ανάπτυξη των ικανοτήτων των αντίστοιχων ιδρυμάτων τους.

Όπως τόνισε ο Δανός Υπουργός Εμπορίου Mogens Jenses, είναι επίσης ζωτικής σημασίας ότι οι βασικές αιτίες της πειρατείας – η φτώχεια και η ανεργία – να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ειδικά σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα και το Μάλι.

Ελπίζουμε και η Ελλάδα σαν το μεγαλύτερο ναυτικό κράτος στον κόσμο να σχεδιάσει και την δική της στρατηγική στην δυτική Αφρική, ειδικά μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο και την απαγωγή των Ελλήνων ναυτικών….

Διαβάστε ακόμα