Γρ. Καλλιμανόπουλος: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για τη ναυτιλιακή Toisa

Αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ κατέθεσε σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η ναυτιλιακή Toisa συμφερόντων Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου. Η εταιρεία σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο του Μανχάταν έχει χρέος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο έλληνας πλοιοκτήτης ζητάει την προστασία της εταιρείας βάσει του πτωχευτικού δικαίου και των 26 πλοίων της μεταξύ των οποίων 26 πλοία που ανεφοδιάζουν και εξυπηρετούν πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, 13 δεξαμενόπλοια και επτά φορτηγά . Στα περιουσιακά στοιχεία της Toisa περιλαμβάνονται και δύο αεροσκάφη Gulfstream.

Αντιθέτως η εταιρεία Sealion Shipping με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και οι εταιρείες διαχείρισης Marine Management Services και Marine Management Bulker Services που έχει με έδρα την Ελλάδα δεν καλύπτονται από το πτωχευτικό δίκαιο.

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος τον τελευταίο μήνα βρέθηκε στο Λονδίνο για συζητήσει με δανειστές του όμως η άκαμπτη θέση τους και η πρόθεσή τους να του «κρατήσουν» πλοία στα λιμάνια λόγω χρεών, τον οδήγησε στην απόφαση να καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Οι βασικές πιστώτριες τράπεζες είναι η Danish Ship Finance με 123 εκατομμύρια δολάρια, η DNB Bank με 115 εκατομμύρια δολάρια και η ING Bank επίσης με 115 εκατομμύρια.

Αιτία της κακής πορείας της εταιρείας σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές ήταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου με αποτέλεσμα οι εταιρείες εξόρυξης να μειώσουν το έργο τους αφού ήταν ασύμφορη η εξόρυξη και να δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα