ΚΑΜΕΛΙΑ: Το πρώτο «μεγάλο» επιβατηγό που έφτιαξαν ελληνικά χέρια (Photos+Video)

Μεγάλη Πέμπτη του 1962 καθελκύστηκε το πρώτο χαλύβδινο επιβατηγό πλοίο- εξ ολοκλήρου καρφωτό – που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1959 και λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμεώπιζαν οι πλοιοκτήτες του Γ. Βατικιώτης και Γ. Τζώρτζης, διήρκεσε τρία χρόνια. Οι εφημερίδες της εποχής χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την καθέλκυση του νέου πλοίου γράφοντας για το “άριστον τεχνολογικόν επίτευγμα” των ναυπηγών Δ.Κ. Αναστασιάδη και Α.Χ. Τσορτανίδη.

Καράβι με αρμονικές γραμμές και άριστη συμπεριφορά έδωσε τον δικό του τόνο στη δεκαετία του 1960. Επικράτησε γρήγορα και με άνεση στη γραμμή δίπλα στο “Νεράϊδα” τον “Πορτοκαλή Ήλιο” το “Αιγινάκι”, το “Αύρα”. Η παρουσία του στον Αργοσαρωνικό υπήρξε επιτυχής και στις επόμενες δεκαετίες. Τα δρομολόγια του έφθαναν μέχρι τις Σπέτσες συνδέοντας μεταξύ τους τα νησιά και τις ακτές του Σαρωνικού.

Χαρακτηριστικό ήταν το μεσημεριανό δρομολόγιο του των 14.00 από Πειραιά με διανυκτέρευση στις Σπέτσες και επιστροφή το πρωί της επομένης, περνώντας πάλι από όλα τα λιμάνια. Παρέμεινε στη γραμμή μέχρι τα μισά περίπου της δεκαετίας του ’80, οπότε και μεταφέρεται στη Ρόδο όπου ως ημερόπλοιο μεταφέρει εκδρομείς και προσκυνητές για πολλά χρόνια στον Πανορμίτη της Σύμης, με το πομπώδες όνομα στα πλευρά του “Κολοσσός της Ρόδου”.

Μια τρίτη καριέρα ξεκινά στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταφέροντας τουρίστες στο απέναντι νησί “Δίας”. Το 2004 παραπλισμένο βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου μετά από μια μεγάλη ζημιά που υπέστη στα πλευρά του (απ’ όπου και η τελευταία φωτογραφία).

Σήμερα το ΚΑΜΈΛΙΑ δεν υπάρχει. έχει ακολουθήσει όπως και πολλά άλλα το δρόμο του διαλυτηρίου. Άλλος ένας αγωνιστής της θάλασσας μας που πρόσφερε υψηλές υπηρεσίες για την εποχή του. Στα καταστρώματα του και στο σαλόνι της Α΄θέσης γυρίστηκαν σκηνές από πολλές ασπρόμαυρες και έγχρωμες ελληνικές ταινίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και το Καμέλια όπως και άλλα πλοία της εποχής του διέθεταν κουζίνα και τραπεζαρία όπου σερβιριζόταν φαγητό σε όσους επιβάτες το επιθυμούσαν.

Τα αναφέρουμε αυτά με νοσταλγία διότι πλέον τα καράβια στο Σαρωνικό είναι είδος που σπανίζει

Στιγμιότυπο από το φιλμ «Η Δοσατζού» του 1966. Το ακτοπλοϊκό Καμέλια ταξιδεύει στον Αργοσαρωνικό. Εμφανίζεται και το «Αίγινα» εν πλω

Mε πληροφορίες από odosaeginis.blogspot.gr

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα