Καταδικαστικές οι ηχογραφήσεις για τον πλοίαρχο του Costa Concordia

Italy Cruise Aground

Ενώ εκατοντάδες επιβάτες βρισκόντουσαν στο κατάστρωμα του πλοίου, όταν ο πλοίαρχος πήρε την απόφαση να καταφύγει σε μία σωσίβια λέμβο (!). Το παραπάνω το επιβεβαίωσε η Ιταλική ακτοφυλακή στο δικαστήριο για το ναυάγιο του Costa Concordia.

Ο πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Gregorio De Falco, ο οποίος είναι πλέον σεβαστός ως εθνικός ήρωας, διέταξε επανειλημμένος τον πλοίαρχο του Costa Concordia Francesco Schettino να επιστρέψει στο πλοίο.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο Gregorio De Falco, το πλοίο εξέδωσε σήμα κινδύνου, περίπου μια ώρα μετά το συμβάν. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, οι αξιωματικοί φαίνεται να καθησύχαζαν τον κόσμο ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είχε μια απλή διακοπή ρεύματος!

Σύμφωνα με το Bloomberg BusinessWeek, ο De Falco κατέθεσε ότι η τοπική αστυνομία ειδοποίησε την ακτοφυλακή και της ανέφερε ότι συγγενής ενός επιβάτη τους ενημέρωσε ότι διατάχθηκαν να φορέσουν τα σωσίβια, και ότι τα έπιπλα μέσα στο πλοίο είχαν μετακινηθεί προς την μεριά που είχε κλίση το πλοίο. Ακόμα ένα ταχύπλοο του τελωνείου που έσπευσε στο σημείο, ανέφερε στην ακτοφυλακή ότι το πλοίο είχε ανατραπεί.

Το δικαστήριο άκουσε τις συνομιλίες που είχαν καταγραφεί μεταξύ του De Falco και του Schettino. Επίσης ”έπαιξε” και συνομιλία στην οποία ο πλοίαρχος του Costa Concordia βρισκόταν στην σωσίβια λέμβο και μουρμουρίζει ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 10 επιβάτες επάνω στο πλοίο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που έχει η ακτοφυλακή, στο πλοίο την στιγμή εκείνη υπήρχαν περίπου300 επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου!

Ο De Falco κατέθεσε ότι διέταξε τους διασώστες ελικοπτέρου να προσεγγίσουν το πλοίο και διασώσουν επιβάτες οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι.

Πολλοί επιβάτες αλλά και μέλη του πληρώματος, πήδηξαν στην θάλασσα για να σωθούν, όταν οι σωσίβιες λέμβοι δεν μπορούσαν να καθαιρεθούν λόγω της κλίσης του πλοίου. Οι αυτοψίες διαπίστωσαν ότι πολλά από τα θύματα τα οποία δεν εκκένωσαν το πλοίο, πνίγηκαν όταν το νερό κατέκλυσε τους εσωτερικούς χώρος του.

Ο πλοίαρχος του Costa Concordia Francesco Schettino κατηγορείται για ανθρωποκτονία, εγκατάλειψη πλοίου και πρόκληση ναυαγίου τον Ιανουάριο του 2012. Το Costa Concordia προσέκρουσε σε ύφαλο και στοίχησε την ζωή σε 32 ανθρώπους. Ο Schettino υποστηρίζει ότι ο ύφαλος δεν βρισκόταν στους ναυτικούς χάρτες και ότι ο ίδιος βοήθησε στην εκκένωση των επιβατών.

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα