Καταδίκη δύο Ελληνικών ναυτιλιακών για απόρριψη πετρελαϊκών απορριμάτων στην θάλασσα

ocean_hope

Οι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες Oceanic Illsabe Limited και η Oceanfleet Shipping Limited και δύο υπάλληλοί τους καταδικάστηκαν για παραβίαση του Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία, παρακώλυση δικαιοσύνης, ψευδή κατάθεση, παραποίηση μαρτυρίας και συνομωσία, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Oceanic Illsabe Limited είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία του M/V Ocean Hope, το μεγάλο φορτηγό πλοίο που ευθύνεται για πετρελαϊκή μόλυνση στον Ειρηνικό Ωκεανό πέρυσι. H Oceanfleet Shipping Limited ήταν η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου.

Αμφότερες εταιρίες έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρίσκονταν και δύο μηχανικοί που εργάζονταν στο πλοίο, ο Rustico Ignacio και ο Cassius Samson. Το σώμα των ενόρκων τους έκρινε ένοχους και για της 9 κατηγορίες της δίωξης.

Η λειτουργία πλοίων όπως το M/V Ocean Hopes παράγει μεγάλες ποσότητες πετρελαϊκών απορριμλατων στα σεντινόνερα του πλοίου. Οι διεθνείς και οι Αμερικάνικοι νόμοι προβλέπουν την χρήση εξοπλισμού αποτροπής μόλυνσης, γνωστού ως διαχωριστή νερού-πετρελαίου.

Σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή, οφείλει να καταγράφεται σε αρχεία, τα οποία ελέγχονται τακτικά από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο έδειξαν ότι τον Ιούνιο του 2015 το πλοίο απέβαλε περίπου 10 μετρικούς τόνους πετρελαϊκών απορριμάτων στον ωκεανό. Επίσης, έριχνε μέσω αντλίας ρυπογόνο νερό κατευθείαν στη θάλασσα. Όλες αυτές οι αποβολές αποκρύφτηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας.

“Είμαστε ικανοποιημένοι από την συνεργασία μας με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σ’ αυτήν την σημαντική υπόθεση”, δήλωσε ο εισαγγελέας Bruce. “Θα συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε σθεναρά την επιβολή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την μόλυνση των ωκεανών”.

Διαβάστε επίσης: Με βαρύτατες ποινές αντιμέτωπες δυο ελληνικές ναυτιλιακές που πέταξαν σεντινόνερα στην θάλασσα

Διαβάστε ακόμα