Κατάσχεση σχεδόν 6 τόνων κοκαΐνης σε containership στην Ισπανία

Σχεδόν έξι τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν από τις Ισπανικές αρχές σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών, στο κατάστρωμα του πλοίου ΜV Banak που βρισκόταν στο λιμάνι του Algeciras στις 28 Νοεμβρίου. Όταν ανακαλύφθηκαν τα ναρκωτικά, το εν λόγω πλοίο κοντέινερ μετέφερε φορτίο με μπανάνες από την Κολομβία στο El Prat.

Η κοκαΐνη συνολικής ποσότητας 5.883 κιλών, είχε χωριστεί σε τεμάχια του ενός κιλού και ήταν καλά κρυμμένη εντός των κοντέινερ μαζί με το επίσημο εμπόρευμα που μετέφερε το πλοίο, πρόσθεσε το υπουργείο. Η συνολική αξία των ναρκωτικών αν έφταναν στον δρόμο θα άγγιζε τα 210 εκατομμύρια ευρώ.
Τρία άτομα συνελήφθησαν από τις ισπανικές αρχές και η έρευνα συνεχίζεται για άλλα δύο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών εδώ και δεκαοκτώ χρόνια και αποτελεί ρεκόρ κατάσχεσης σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το πλοίο είχε κατασκευαστεί το 2014, είχε σημαία των νησιών Μάρσαλ και ανήκε στον στόλο της εταιρίας Torvald Klaveness.

Η Klaveness δήλωσε πως το πλοίο ήταν ναυλωμένο από την γαλλική εταιρία CMA CGM. “Ως ναυλωτής του σκάφους, η CMA CGM είναι υπεύθυνη να ορίσει ποια κοντέινερ πρέπει να φορτωθούν ή να εκφορτωθούν ανά πάσα στιγμή.

Η Klaveness τηρεί αυστηρές διαδικασίες για το χειρισμό των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται και όλα τα φορτωμένα κοντέινερ πρέπει να σφραγιστούν πριν από τη φόρτωση και μέχρι να αφαιρεθούν από το πλοίο”. “Οι διαδικασίες αυτές εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια της παραμονής του πλοίου στο λιμάνι του Algeciras και η Klaveness δεν ενημερώθηκε για οποιεσδήποτε παρατυπίες. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο είναι αυτές που αναφέρονται στον Τύπο “, δήλωσε ο Λάσε Κρίστοφερσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Torvald Klaveness.

Διαβάστε ακόμα