«Καθεστώς εργασιακής ζούγκλας προωθούν εφοπλιστές και κυβέρνηση»

golden_union_veniamis_Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με επιστολή προς τον Υπουργό, Θ. Δρίτσα, καταγγέλλουν την ναυτιλιακή εταιρεία GOLDEN UNION SHIPPING CO. SA, ότι προσλαμβάνει με ατομικές συμβάσεις εργασίας και όχι με την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση.

Συγκεκριμένα:

«Η ναυτιλιακή εταιρεία GOLDEN UNION SHIPPING CO. SA συμφερόντων του ομίλου, του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, υλοποιεί «de facto» τις προτάσεις των εφοπλιστών.

Υπογράφει Ατομικές Συμβάσεις με Έλληνες ναυτεργάτες και συγκεκριμένα της ειδικότητας του μάγειρα, με μισθό όπως επικαλείται της ITF – IBF, με βασικό μισθό 601,00 USD και 44 ώρες εβδομαδιαία εργασία. Παραβιάζει την Σ.Σ.Ε. ελληνικών ποντοπόρων πλοίων που είναι 1.117,35 ευρώ και τις ώρες εργασίας, που είναι 40 ώρες την εβδομάδα.

Επιβεβαιώνεται η κατεύθυνση των εφοπλιστών και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για κατάργηση των Σ.Σ.Ε., των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της διάλυσης του ΝΑΤ.

Διαμορφώνεται στα πλαίσια του Ε.Φ.Κ.Α. ένα εργασιακό καθεστώς κοινωνικής ζούγκλας, που θα ισχύει ο νόμος του κεφαλαίου.
Αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η πρόταση του συνόλου των ναυτεργατικών σωματείων, που είναι ενάντια στην «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και είναι: «Το σύνολο των πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνουν υπόθεση του συνόλου των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων.»

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

Διαβάστε ακόμα