Κίνα: Κοντά στην ολοκλήρωση του νέου και πιο σύγχρονου αεροπλανοφόρου της

Η Κίνα απέχει τρεις έως έξι μήνες από την καθέλκυση του τρίτου και πιο σύγχρονου αεροπλανοφόρου της, σύμφωνα με νέα ανάλυση, κάτι που θα ήταν ορόσημο για την προσπάθεια του προέδρου Xi Jinping να εκτοξεύσει την ισχύ στην ανοιχτή θάλασσα.

Το Ναυπηγείο Jiangnan κοντά στη Σαγκάη έχει σημειώσει «σταθερή πρόοδο» φέτος στο πλοίο, γνωστό προς το παρόν ως Type 003, ανέφερε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην έκθεση της Τρίτης. Το κέντρο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν «ότι η εγκατάσταση των κύριων εξωτερικών εξαρτημάτων του αεροπλανοφόρου πλησιάζει στην ολοκλήρωση».

Η χρήση καταπέλτων από το πλοίο «είναι ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», ανέφερε η έκθεση, επειδή θα μπορεί «να εκτοξεύσει αεροσκάφη σταθερών πτερύγων με βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο και περισσότερα καύσιμα, καθώς και μεγαλύτερα αεροσκάφη». Αυτό θα έθετε την Κίνα – της οποίας τα δύο ενεργά αεροπλανοφόρα χρησιμοποιούν απλούστερα καταστρώματα πτήσης με «ski-jump» – σε ένα κλειστό κλαμπ μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ο Xi έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού δεκαετιών του στρατού της Κίνας που κάποτε κυριαρχούσε το πεζικό μέχρι το 2035, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση του ναυτικού της. Το νέο αεροπανοφόρο θα επεκτείνει την αποτελεσματική εμβέλεια του PLA πέρα από τη λεγόμενη αλυσίδα First Island, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας.

Το ναυπηγείο που που κατασκευάζει το αεροπλανοφόρο Type 003 λειτουργεί από την Jiangnan Shipbuilding Group, θυγατρική της China State Shipbuilding Corp., της μεγαλύτερης εμπορικής ναυπηγικής εταιρείας στον κόσμο. Η έκθεση CSIS πρόσθεσε ότι οι δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι οι εργασίες σε άλλα στρατιωτικά πλοία στις εγκαταστάσεις έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Το ξένο κεφάλαιο που ρέει στο Jiangnan και σε άλλα ναυπηγεία στην ακτή της Κίνας μπορεί, άμεσα και έμμεσα, να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού της PLA, είπε η CSIS, προσθέτοντας ότι ξένες εταιρείες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν εάν τα πλοία τους θα πρέπει να κατασκευαστούν παράλληλα με τέτοια πολεμικά πλοία.

Ενώ το Type 003 θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο της Κίνας, είναι πιθανό να υπολείπεται των δυνατοτήτων είτε των αμερικανικών πυρηνικών αεροπλανοφόρων κλάσης Nimitz και Ford. Το πλοίο αναμένεται να έχει συμβατική πρόωση ντίζελ και να είναι πιο κοντά σε μέγεθος με τα αεροπλανοφόρα κατηγορίας Kitty Hawk που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960.

Η Κίνα δεν διαθέτει επίσης το παγκόσμιο δίκτυο βάσεων που απαιτείται για την υποστήριξη μεγάλων πλοίων σε εκτεταμένες αποστολές, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει αξιόπιστα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς που θα μεταφέρονται από τα αεροπλανοφόρα της.

Το Type 003 απέχει αρκετά χρόνια ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και διεξάγει επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές προκλήσεις της κατασκευής ενός σύγχρονου αεροπλανοφόρου, σύμφωνα με την έκθεση του κέντρου. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σε ετήσια αξιολόγηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ότι ο αερομεταφορέας αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακός έως το 2024.

Διαβάστε ακόμα