Κίνδυνος αποκάλυψης κρατικών μυστικών από αγωγή του Ρέστη έκρινε αμερικάνικο δικαστήριο

viktoras_restis_

Ένας δικαστής των ΗΠΑ απέρριψε την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του Βίκτωρα Ρέστη εναντίον μιας ομάδας πίεσης για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, με την αιτιολογία ότι η δικαστική διένεξη θα μπορούσε να αποκαλύψει προστατευμένα κυβερνητικά μυστικά.

Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστή Edgardo Ramos, του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή του Έλληνα εφοπλιστή εναντίον της ομάδας “Ενωμένοι κατά των πυρηνικών του Ιράν” (United Against Nuclear Iran-UANI).

Ο Ρέστης και η εταιρεία του Enterprises Shipping & Trading μήνυσε την UANI το 2013 υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση διέπραξε δυσφήμηση όταν τον στοχοποιούσε με μια άμεσα συκοφαντική εκστρατεία κατηγορώντας τον για επιχειρηματική δραστηριότητα με το Ιράν.

Αλλά οι δικηγόροι της κυβέρνησης κατέθεσαν έγγραφα επιδιώκοντας να μην προχωρήσει η διαδικασία, διότι φάση της διερεύνηση της υπόθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκαλύψεις βλαπτικές για την εθνική ασφάλεια. Προσδιόρισαν τη μυστική πληροφορία που δεν έπρεπε να γίνει γνωστή μόνο σε αρχειοθετημένα, απόρρητα έγγραφα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τον Ramos.

Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του ότι αφού εξέτασε προσεκτικά τις απόρρητες διασαφηνίσεις και τα έγγραφα που υπέβαλε ex parte η κυβέρνηση, και συμμεριζόμενο την ανησυχία της εκτελεστικής εξουσίας για την πιθανή δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη στρατιωτική ή διπλωματική ασφάλεια, έχει πεισθεί ότι υπάρχει εύλογος κίνδυνος ότι η δημοσιοποίηση των περιστατικών που επικαλείται η κυβέρνηση θα μπορούσαν πράγματι να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο Abbe Lowell, ο δικηγόρος από την εταιρεία Chadbourne & Parke που εκπροσωπούσε το Ρέστη στην υπόθεση, δήλωσε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι “κάποια μυστική σχέση” μεταξύ της UANI και της κυβέρνησης των ΗΠΑ επέτρεψαν την υπεράσπιση της συκοφαντικής δυσφήμισης.

“Μας ανησυχεί το ότι, στο δικαστικό μας σύστημα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να συμβεί βάσει κλειστών, μονόπλευρων κοινοποιήσεων και συναντήσεων στις οποίες δεν είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε”, αναφέρουν σε μια δήλωση. “Το δικαστήριο συμφωνεί ότι αυτό είναι μια σκληρή και σπάνια απόφαση που, προς το παρόν, απορρίπτει την εξέταση της υπόθεσης μας στο δικαστήριο. Μέχρι να αποφασίσουμε σχετικά με άλλες νομικές ενέργειες, θα πρέπει το δικαστήριο της κοινής γνώμης να αποκαταστήσει την αλήθεια”.

Διαβάστε ακόμα