Η αναμενόμενη πώληση του πλοίου Blue Star Ithaki στην Καναδική κυβέρνηση και στην εταιρία Bay Ferries με deal που ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ, προκαλεί εντονότατο ενδιαφέρον στον ακτοπλοϊκό κύκλο, αλλά και θλίψη στο επιβατικό κοινό των Κυκλάδων που εδώ και 14 συναπτά έτη εμπιστεύεται το συγκεκριμένο πλοίο, που ήδη έχει γράψει τη δική του ιστορία.
Απ’ τη στιγμή μάλιστα που η πλοιοκτήτρια εταιρία Attica Group δε διαψεύδει τις φήμες που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, αυτομάτως εκτιμάται ότι η συμφωνία ενδέχεται να έχει «κλειδώσει» και να απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις.
Μάλιστα, έχουν διαρρεύσει και λεπτομέρειες που θέλουν το Blue Star Ithaki να βάζει σύντομα πλώρη για τις Νοτιοανατολικές ακτές του Καναδά, ώστε να εκτελεί δρομολόγια από το λιμάνι του St. John του New Brunswick προς το Digby της Nova Scotia.
Σίγουρα, δεν υπάρχει Κυκλαδίτης που θα ήθελε την αποχώρηση του εν λόγω πλοίου από τα νησιά μας αφού πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την ακτοπλοΐα των Κυκλάδων. Όμως στην ελεύθερη αγορά αυτές οι εξελίξεις είναι συνηθισμένες και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πλοίο θα φύγει από την Ελλάδα μέσα στο 2014.
Τα σενάρια αντικατάστασης
Αυτό το οποίο αποτελεί επιτακτική ανάγκη σε περίπτωση αποχώρησης του Ithaki είναι η άμεση αντικατάστασή του, μιας και πρόκειται για πλοίο πρώτης γραμμής, η απώλεια του οποίου θα πρέπει να αναπληρωθεί αμέσως. Και θεωρείται βέβαιο, ότι εφόσον το πλοίο αποχωρήσει από την Ελλάδα, η Blue Star Ferries θα έχει έτοιμη την εναλλακτική λύση, κάνοντας τις απαραίτητες ανακατατάξεις στα χειμερινά της δρομολόγια.
Το Blue Star Ithaki, από τον προηγούμενο μήνα επέστρεψε στην παραδοσιακή του γραμμή Πειραιά-Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, η οποία θα μείνει «ορφανή» αν το πλοίο «μεταναστεύσει» για Καναδά. Σ’ αυτή την περίπτωση, ένα πιθανό σενάριο είναι η κάλυψη της γραμμής με ένα εκ των Blue Star Paros ή Blue Star Naxos.
Αυτομάτως θα δημιουργηθεί κενό σε ένα από τα δύο καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά για Παροναξία, το οποίο πιθανότατα θα καλυφθεί με το πλοίο Blue Star 1 που στις 25/10 ολοκληρώνει τον κύκλο δρομολογίων του στη γραμμή Πειραιά – Σαντορίνης – Κω – Ρόδου.
Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να δρομολογηθεί τη χειμερινή περίοδο ένα εκ των πλοίων Blue Star Delos ή Blue Star Patmos για να καλύψει δρομολόγιο της Παροναξίας ή της γραμμής Σύρου – Τήνου – Μυκόνου. Ένα τρίτο σενάριο είναι η δρομολόγηση στις Κυκλάδες του πλοίου Διαγόρας το οποίο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή της Δωδεκανήσου.
Κι ένα τέταρτο σενάριο που είναι και το πιο απευκταίο έχει ως εξής: Στο πρωινό δρομολόγιο της Blue Star από Πειραιά προς Πάρο-Νάξο-Θήρα να συμπεριληφθεί και η Σύρος και να μείνουν εκτός η Τήνος και η Μύκονος οι οποίες εξυπηρετούνται από Ραφήνα. Το τελευταία σενάριο δε συγκαντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες.