Κουβανοί μετανάστες έπλεαν αβοήθητοι πίνοντας τα ούρα και το αίμα τους

kouvanoi_metanastes_

Μια ομάδα Κουβανών μεταναστών προσπάθησαν να επιβιώσουν πίνοντας τα ούρα και το αίμα τους, όταν ο κινητήρας του αυτοσχέδιου σκάφους τους χάλασε, αφήνοντας τους να πλέουν αβοήθητοι στην Καραϊβική για τρεις εβδομάδες χωρίς τροφή ή νερό, σύμφωνα με κάποιους επιζώντες που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα.

“Είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα, και είμαι ζωντανός, αλλά ήταν κάτι που κανείς δεν θα έπρεπε να έχει περάσει. Απλά νιώθω λυπημένος για όσους δεν τα κατάφεραν”, δήλωσε ο Alain Izquierdo, ένας κρεοπώλης από την Αβάνα, και ένας από τους 15 επιζώντες εκ των 32 επιβατών.

Έξι επιβάτες αγνοούνται, από τη στιγμή που προσπάθησαν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή, ενώ 11 άλλοι πέθαναν από αφυδάτωση. Οι επιζώντες διασώθηκαν από Μεξικανούς ψαράδες 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού και κρατήθηκαν εκεί για μικρό διάστημα πριν αφεθούνε ελεύθεροι στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η ομάδα ξεκίνησε από την ανατολική Κούβα στις αρχές Αυγούστου, αλλά βρέθηκε σε μπελάδες περίπου 40 μίλια από τα νησιά Cayman με τον κινητήρα αυτοκινήτου που είχε προστεθεί στο σκάφους να χαλάει ήδη από δεύτερη ημέρα στη θάλασσα, όπως ανέφερε ο 32χρονος Izquierdo.

Το μήκους 6 μέτρων αυτοσχέδιο σκάφος, κατασκευασμένο από φύλλα από αλουμίνιο για στέγες, έπλεε αβοήθητο στην θάλασσα, ενώ οι επιβάτες προσπάθησαν να κάνουν σήμα σε διερχόμενα πλοία. “Κανείς δεν σταμάτησε, αν και αν μπορούσαν να δουν ότι ήμασταν σε απελπιστική κατάσταση”, δήλωσε ο 30χρονος Mailin Perez, ένας ακόμα εκ των επιζώντων. Έτσι, έξι από τους άνδρες αποφάσισαν να κολυμπήσουν με σαμπρέλες για την ακτή της Κούβας, αλλά από τότε η τύχη τους αγνοείται.

Το σύντομο ψιλοβρόχι κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες τους παρείχε το μόνο νερό, που μοιράζονταν σε δόσεις μέσα από ιατρικές σύριγγες. Μια γυναίκα που ήταν έγκυος έξι μηνών έλαβε επιπλέον μερίδες. ΄Ενας-ένας, έντεκα επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, Τα σώματά τους, με τα χείλη τους πρησμένα, γλιστρούσαν στη θάλασσα, και απομακρύνονταν μακριά, ένα θέαμα που ένας επιζών είπε ότι τον στοιχειώνει σε εφιάλτες.

Αφού ξέμειναν από νερό, ορισμένοι επιβάτες άρχισαν να πίνουν θαλασσινό νερό, καθώς και τα δικά τους ούρα. Μερικοί επίσης χρησιμοποίησαν τις σύριγγες για να βγάλουν το αίμα τους και να το πιουν. “Αυτό ήταν λάθος, αυτοί που έπιναν το αίμα τους άρχιζαν να λιποθυμούν. Σταδιακά έχαναν τα μυαλά τους και έσβηναν”, δήλωσε ο Izquierdo.


Θεαματική αύξηση στη μετανάστευση μέσω Ονδούρας

Η ιστορία τους αποτελεί μια από τα πιο μεγαλύτερες τραγωδίες Κουβανών μεταναστών τις τελευταίες δεκαετίες. Οι Κουβανοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το υπό κομμουνιστικό καθεστώς νησί κατευθυνόμενοι μέσω θάλασσας στην Κεντρική Αμερική αυξάνονται συνεχώς σε αριθμούς, κάνοντας στη συνέχεια ένα μακρύ ταξίδι δια ξηράς για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την πολιτική της Ουάσινγκτον που έχει γίνει γνωστή ως “υγρό πόδι, ξηρό πόδι”, οι Κουβανοί μετανάστες που φτάνουν σε έδαφος των ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν, ενώ όσοι συλλαμβάνονται στη θάλασσα, επαναπροωθούνται πίσω. Η αμερικανική ακτοφυλακή είχε ουσιαστικά κλείσει τις συντομότερες διαδρομές μεταξύ Κούβας και Φλόριντας (με μόλις 90 μίλια απόσταση στο στενότερο σημείο), ενώ από το 2009 που οι συντηρητικοί πήραν την εξουσία στην Ονδούρα, έγινε δημοφιλής η πιο μεγάλη σε μήκος διαδρομή (675 μίλια) από τα δυτικά, μέσω των νησιών Κέιμαν.

Οι αρχές της Ονδούρας δίνουν στους Κουβανούς μετανάστες προσωρινές βίζες που τους επιτρέπουν να κατευθύνονται βόρεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα περισσότερα σκάφη, παίρνει από μια εβδομάδα έως 10 ημέρες για να διασχίσουν τη θάλασσα, σύμφωνα με τον Izquierdo, που πλήρωσε 500 δολάρια για να λάβει μέρος στο μοιράιο ταξίδι.

Οι αρχές των ΗΠΑ, δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι πάνω από 16.200 Κουβανοί έφτασαν χωρίς βίζα στα σύνορα με το Μεξικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 μηνών, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό σε μια δεκαετία. Από την άλλη, οι Κουβανοί αξιωματούχοι αν και αποφεύγουν να σχολιάσουν επίσημα τις παράνομες αναχωρήσεις σκαφών, κατηγορούν την αμερικάνικη πολιτική ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμα