Ξεκινάει το έργο-μαμούθ του «μεγάλου καναλιού» στη Νικαράγουα!

megalo_kanali_nikaragouas

Οι εργασίες για το κόστους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων «Μεγάλου Καναλιού» της Νικαράγουας θα ξεκινήσουν στις 22 Δεκεμβρίου και το έργο θα έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, επιβεβαίωσαν κρατικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη 20 του Νοέμβρη, σύμφωνα με το Associated Press.

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της ολοκλήρωσης των ερευνών βιωσιμότητας που αναμένεται να εγκριθούν τον επόμενο μήνα.

Το αρχικό στάδιο της κατασκευής θα λάβει χώρα σε ένα λιμάνι στις ακτές του Ειρηνικού νότια της χώρας, σύμφωνα με τον Zhu Xiaoya, έναν υπάλληλο της HKND, εταιρεία με έδρα το Χονκ Κονγκ που είναι υπεύθυνη της κατασκευής του έργου.

Ωστόσο, δεν θα λείψουν και μικρές προσαρμογές στο συνολικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της εκβάθυνσης τμημάτων μιας λίμνης έναντι της χρήσης υποβρύχιων εκρηκτικών.

Η όλη κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και το κανάλι να αρχίσει να λειτουργεί κατά το 2020.

Οι περιβαλλοντολόγοι και ορισμένοι πολιτικοί της Νικαράγουα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το έργο, επισημαίνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Διώρυγας, καθώς και την έλλειψη εμπειρίας της κινεζικης κατασκευαστικής εταιρείας σε μεγάλα έργα υποδομής.

Σημαντικές ανησυχίες έχουν εκφραστεί και σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου στη λίμνη Νικαράγουα και στον πληθυσμό των κοντινών κοινοτήτων, δεδομένου ότι η λίμνη αποτελεί σημαντική πηγή φρέσκου νερού.

Οι κάτοικοι των περιοχών που θα διασχίσει το έργο έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες πορείες διαμαρτυρίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Το έργο περιλαμβάνει δύο λιμάνια, ένα αεροδρόμιο, μια τεχνητή λίμνη, δύο υδατοφράγματα, μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, τουριστικές εγκαταστάσεις, κατασκευή εθνικών οδών και τσιμεντοβιομηχανιών.

Το Μεγάλο Κανάλι της Νικαράγουας θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τη διώρυγα του Παναμά, με την δυνατότητα να φιλοξενήσει πλοία χωρητικότητας μέχρι και 400.000 τόνους!

nicaragua-canal-route-revealed-and-approved

Διαβάστε ακόμα