Κυπριακό πλοίο προσάραξε στο ποταμό Parana

kupriao_ploio_prosaeaxe_sto_parana_river_

Το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής σιτηρών της Αργεντινής στην Ροζάριο ενδέχεται να παραμείνει αποκλεισμένο για περίπου μια εβδομάδα, εξαιτίας της προσάραξης κυπριακού πλοίου στο κύριο κανάλι του ποταμού Parana, όπως αναφέρουν οι λιμενικές αρχές.

Η καθυστέρηση των μεταφορών 18 σκαφών μπορεί να κοστίσει συνολικά περίπου 450 χιλιάδες δολάρια την ημέρα ή 3,2 εκατομμύρια δολάρια για μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή του λιμανιού Guillermo Wade. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πλοίο Παρασκευή από Κύπρο έχει κολλήσει από τις 11 Μαρτίου, περίπου 409 χιλιόμετρα (254 μίλια) βόρεια του Μπουένος Άιρες.

“Οι διασωστικές ομάδες της Αργεντινής αναμένουν την άδεια από τις τοπικές αρχές για να ξεκινήσουν να απομακρύνουν το πλοίο”, δήλωσε ο Wade αργά χθες σε συνέντευξή του στο Ροζάριο. “Το προσαραγμένο πλοίο μπλοκάρει τουλάχιστον 18 πλοία από την είσοδο ή την έξοδο του Rosario με ημερήσιο κόστος 25 χιλιάδες δολάρια για το καθένα”, πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες για την απομάκρυνση του πλοίου πρέπει να αρχίσουν σύντομα για να αποφευχθεί η συμφόρηση, καθώς το λιμάνι θα αρχίσει να λαμβάνει τις πρώτες παραδόσεις καλαμποκιού και σόγιας για την περίοδο 2013-2014, στο τέλος του Μαρτίου, δήλωσε ο Wade. Η Αργεντινή αναμένεται να σημειώσει φέτος ρεκόρ στην συγκομιδή σόγιας, με 54,5 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις από το Μπουένος Άιρες. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 52,7 εκατομμύρια την περίοδο 2008-2009.

Επισημαίνεται ότι περίπου το 80% τοις εκατό των δημητριακών, των καρπών ελιάς και του βιοντίζελ που παράγονται στην Αργεντινή μεταφέρονται μέσω του λιμανιού του Ροζάριο.

Διαβάστε ακόμα