Μακριά απ’ τις ακτές παραμένει το ελληνικό πλοίο που πήρε φωτιά στη Νότια Αφρική

antaios_fire

Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή σε φορτηγό πλοίο της ελληνικής ναυτιλιακής Amalthia Marine Inc 860 μίλια ανοιχτά του Cape Town στη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια πλημμύρισε το μηχανοστάσιο του πλοίου, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Το handysize μεταφοράς ξηρού φορτίου Antaios (χωρητικότητας 27.700 dwt, κατασκευής 1999) εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στο οποίο απάντησε το φορτηγό πλοίο NSU Inspire (χωρητικότητας 251.000 dwt, κατασκευής 2011) της ιαπωνικής ναυτιλιακής NS United. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και εγκατέλειψαν το πλοίο καθώς επιβιβάστηκαν στο NSU Inspire, ενώ το Antaios μεταφέρθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκού σκάφους στο Cape Town.

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η Αρχή της Νότιας Αφρικής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (SAMSA) ανακοίνωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξαγωγή των καυσίμων του Antaios, τα οποία ανέρχονται σε 170 μετρικούς τόνους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η εξαγωγή θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια του ρυμουλκού πολλαπλών χρήσεων Peridot, ενώ στο σημείο για υπάρχουν και άλλα ρυμουλκά σκάφη για ενίσχυση.

Μέχρι να εξαχθεί όλο το πετρέλαιο καύσιμο από το πλοίο, οι αρχές της Νότιας Αφρικής έχουν απαγορέυσει στο Antaios να πλησιάσει τις ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με την SAMSA, “μέχρι να ολοκληρωθεί εξαγωγή των καυσίμων και να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες ώστε να εγκριθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης, το πλοίο πρέπει να παραμείνει σε απόσταση τουλάχιστον 30 μιλίων από το λιμάνι”.

Το Antaios κατευθυνόταν από την Αργεντινή προς τη Μέση Ανατολή και μετέφερε φορτίο αλευριού σόγιας και σιτηρών.

Διαβάστε ακόμα