Με επενδύσεις 1,2 δισ.$ ξεκίνησαν οι εφοπλιστές

ependiseis_disekatomirion_apo_tous_ellines_efoplistes

Σε επενδύσεις άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων προχώρησαν, με την είσοδο του 2014, οι Έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny οι εφοπλιστές στράφηκαν τόσο προς τις νέες παραγγελίες προχωρώντας σε επενδύσεις άνω των 969,8 εκατομμυρίων δολαρίων όσο και σε αγορές- ευκαιρίες από «δεύτερο χέρι» επενδύοντας 309 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, με την «ανατολή» του νέου χρόνου οι Έλληνες εφοπλιστές τοποθέτησαν παραγγελίες σε ναυπηγεία για 19 πλοία, ανάμεσά τους και δύο ειδικά πλωτά ναυπηγήματα, πολύ μεγάλου κόστους.

Η μια παραγγελία ειδικού ναυπηγήματος έγινε από την Golden Energy συμφερόντων του Ομίλου του Β. Ρέστη σε ναυπηγεία της Κίνας. Αφορά την κατασκευή για δύο πλατφόρμες ανεφοδιασμού πλοίων με παράδοση το Νοέμβριο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 57 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης option για άλλες δύο πλατφόρμες.

Η άλλη παραγγελία έγινε από την ελληνικών συμφερόντων Central Mare Monaco σε ναυπηγεία της Κίνας για να κατασκευαστούν δύο εξέδρες γεώτρησης πετρελαίου. Οι εξέδρες θα έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε βάθος νερού περίπου 133 μέτρων (400 πόδια) ενώ το τρυπάνι θα μπορεί να κάνει γεώτρηση σε βάθος 11.667 μέτρων (35.000 πόδια). Η παράδοση θα γίνει στο τέλος του 2015 και στις αρχές του 2016. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 480 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα της άσκησης option για άλλες 4 εξέδρες, με τη συμφωνία ότι η πρώτη option θα ασκηθεί μέσα σε 6 μήνες και η δεύτερη το αργότερο σε 18 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα στο pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα