Με ομαδική αγωγή για “φούσκωμα” μετοχών αντιμέτωπος ο Οικονόμου


Τελειωμό δεν φαίνεται να έχουν οι δικαστικές περιπέτειες για τον Έλληνα εφοπλιστή Γ. Οικονόμου. Παρ’ όλο που την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των Νήσων Μάρσαλ απέρριψε το αίτημα για επιβολή περιοριστικών μέτρων που είχε καταθέσει Αμερικανός επενδυτής εναντίον αυτού και της ναυτιλιακής του, μια νέα ομαδική αγωγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ενάντια στην Dryships και μερικά από τα στελέχη της.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία προκάλεσε την τεχνητή άνοδο της τιμής της μετοχής με μια σειρά συναλλαγών που ξεκίνησαν γύρω στις 8 Ιουνίου 2016. “Η DryShips κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με την πώληση νεοεκδιδομένων μετοχών απευθείας στην Kalani Investments Ltd. (Kalani), μια εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με έκπτωση στην αξία αγοράς τους. Αυτή η εισροή κεφαλαίων επέτρεψε στη DryShips να διπλασιάσει σχεδόν το μέγεθος του στόλου της σε 36 πλοία, αναφέρει μια ανακοίνωση της Stull, Stull & Brody (SS & B).

Οι εταιρείες Pomerantz LLP και Goldberg PC έχουν επίσης προσχωρήσει στην ειδική αγωγή (class action) για τους ίδιους λόγους.

Όπως καταγγέλθηκε, η καταγγελία υποστηρίζει ότι εκτός από το “φούσκωμα” των μετοχών, οι συναλλαγές της DryShips με την Kalani ήταν “ένα παράνομο σύστημα αύξησης κεφαλαίου”, εν μέρει λόγω της μη εγγραφής της Kalani στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι δημόσιες δηλώσεις της εταιρείας ήταν “ουσιαστικά ψευδείς και παραπλανητικές σε όλες τις κρίσιμες στιγμές”.

Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η εισροή μετρητών από την DryShips προκάλεσε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εταιρεία, ανοίγοντας έδαφος για την έκδοση περισσότερων μετοχών, τις οποίες στη συνέχεια συνέχισε να πωλεί στην Kalani. Η Kalani απέκτησε τελικά τίτλους μετατρέψιμους σε πάνω από 626 εκατομμύρια δολάρια κοινών μετοχών της DryShips, που αντιστοιχεί στο εκατονταπλάσιο της χρηματιστηριακής αξίας της DryShips στις αρχές Νοεμβρίου του 2016, δήλωσε η Pomerantz LLP. Την ίδια στιγμή, για να αποφευχθεί η διαγραφή από το NASDAQ, η DryShips πραγματοποίησε μια σειρά από reverse stock splits.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι, καθώς η Kalani αγόρασε το απόθεμα DryShips με σκοπό τη μεταπώληση, οι συναλλαγές μεταξύ DryShips και Kalani αποτελούσαν ουσιαστικά “ψευδο-αναδοχή”. Επιπλέον, η έκδοση μετοχών οδήγησε στην πτώση της μικτής αξίας των μετοχών, ενώ η συχνή διακύμανση της κοινής τιμής της μετοχής της DryShip, που προκλήθηκε από την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους μετόχους, πρόσθεσε η νομική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, από το Νοέμβριο του 2016, η τιμή των μετοχών της DryShips έχει πέσει κατά περίπου 99%, προκαλώντας ζημιά στους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα