Μεγάλες ζημιές στο λιμάνι της Κω από τον φονικό σεισμό

Προσωρινά ανενεργό καθίσταται το λιμάνι της Κω μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειωθηκε το χθεσινό βράδυ, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιαίος, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι κάποιοι επιβάτες φορτηγά και δίκυκλα που επιβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγισση του πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κώ στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος μετέβη στην Κω τα ξημερώματα όπως και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει, παρά την καθίζηση που έχει υποστεί μεγάλο μέρος του λιμανιού.

Η παλίρροια και άμπωτη που ακολύθησε τον φονικό σεισμο έθεσε σε κίνδυνο πολλά από τα εκεί ελλιμενισμένα σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Στο νησί των Δωδεκανήσσων φτάνουν ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο λιμάνι. Αν οι λιμενολόγοι αποφανθούν ότι το κρηπίδωμα είναι εντάξει, τότε θα εξετασθεί η δυνατότητα να κατασκευαστεί μία ράμπα για να μπορούν να δένουν τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών, στα οποία μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλα πλοία.

Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά», δήλωσε στην ΕΡΤ υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη 01:32 π.μ. με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός είναι δύο νεκροί, από πτώση τοίχου, αρκετοί τραυματίες (τουλάχιστον ένας σοβαρά), καθώς και πολύ μεγάλες ζημιές σε κτίρια, ανάμεσα στα οποία είναι και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Διαβάστε ακόμα