Μειώθηκε ο ελληνικός στόλος ποντοπόρων πλοίων

Σημαντική μείωση κατά 62 ποντοπόρα πλοία είχε, τον τελευταίο χρόνο, ο υπό ελληνική σημαία στόλος των ποντοπόρων πλοίων, χωρητικότητας άνω των 1.000 κόρων.

Συγκεκριμένα, από τα 4.085 πλοία, που αριθμούσε, τη 1η Μαρτίου, ο ελληνόκτητος στόλος των ποντοπόρων πλοίων μόλις τα 747 (ποσοστό 18%) έφεραν την ελληνική σημαία.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Σύμφωνα με την έκθεση ο ελληνόκτητος στόλος μειώθηκε, το τελευταίο χρόνο, κατά 7 πλοία και πλέον αριθμεί 4.085 πλοία, χωρητικότητας άνω των 1.000 κόρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 196 πλοία, που βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Από το σύνολο των ελληνόκτητων πλοίων τα περισσότερα (791) φέρουν τη σημαία ευκαιρίας των Νήσων Μάρσαλ και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 74 τα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία, που επιλέγουν τη συγκεκριμένη σημαία.

Ακολουθεί σε προτιμήσεις η «παραδοσιακή» σημαία της Λιβερίας, την οποία διατηρούν 775 ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία και έπεται η ελληνική σημαία (747).

Από εκεί και πέρα, οι Έλληνες εφοπλιστές επιλέγουν, κατά σειρά, τη σημαία της Μάλτας (671 πλοία), του Παναμά (377), της Κύπρου (271) και τις Μπαχάμες (248).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε λίγο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αλλά, παρ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι 2,9 χρόνια κάτω από το μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου.

Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται σήμερα στα 10,3 έτη, έναντι 13,2 για τον παγκόσμιο στόλο.

Η μέση ηλικία του υπάρχοντος υπό ελληνική σημαία στόλου είναι στα 11,7 έτη.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα