Μετά το 2016 η Σύμβαση διαχείριση έρματος

IMO_ secretary_Kitack_Lim
Μετά από σχεδόν δύο μήνες αβεβαιότητας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Σύμβαση διαχείριση έρματος (Ballast Water Management-BWM) του ΔΝΟ δεν θα τεθεί σε ισχύ το 2016.

Η σύμβαση απαιτείται να επικυρωθεί από κράτη που ελέγχουν συνολικά ένα 35% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου, αλλά έγινε αντιληπτό ότι -πέρα από το Μαρόκο, την Ινδονησία και την Γκάνα που την επικύρωσαν τον περασμένο Νοέμβριο- το όριο δεν έχει επιτευχθεί.

Από τη στιγμή που τα ποσοτικά στοιχεία για την Ινδονησία ελέγχθηκαν από την IHS Maritime & Trade, διαπιστώθηκε ότι οι 47 χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση ελέγχουν το 34,56% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα τόνων. Αν το όριο του 35% επιτευχθεί η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου 2016, οπότε αυτό δεν θα συμβεί τώρα και δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το 2017.

Ο γενικός γραμματέας του ΔΝΟ Kitack Lim είπε, “οι πρόσφατες κυρώσεις έφεραν τη Σύμβαση διαχείριση έρματος τόσο πολύ κοντά στην έναρξη ισχύος. Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα συμβεί αυτό, θα ήθελα να παροτρύνω τις χώρες που δεν το έχουν πράξει να κυρώσουν τη Σύμβαση (BWM) το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορούμε να θέσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη ισχύος της, και επίσης έτσι ώστε να καταστεί ευρέως αποδεκτή όταν γίνει”.

“Συγκεκριμένα, οι χώρες με μεγάλους εμπορικούς στόλους που δεν το έχουν πράξει, καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες επικύρωσης της σύμβασης”.

Η σύμβαση κατά πάσα πιθανότητα θα επικυρωθεί αργότερα μέσα στο έτος καθώς το μεγαλύτερο κράτος σημαίας παγκοσμίως, ο Παναμάς έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσχώρησης, αν και αυτή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η Φινλανδία αναμενόταν να επικυρώσει τη σύμβαση τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.

Η σύμβαση BWM θα τεθεί σε ισχύ μετά από ένα έτος από τη στιγμή που θα φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο επικύρωσης

Διαβάστε ακόμα