Μεταφορά αποβλήτων με πλοία της γραμμής ή πλοία ειδικής ναύλωσης

fortigo_oximatagogo_aspasia_

Ανοίγει ο δρόμος για τη θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων με πλοία της γραμμής ή πλοία ειδικής ναύλωσης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Τη μεταφορά μπορούν να εκτελέσουν επιβατηγά -οχηματαγωγά (Ε/Γ- Ο/Γ), φορτηγά (Φ/Γ) και φορτηγά -οχηματαγωγά (Φ/Γ- Ο/Γ), πλοία σε τακτικά δρομολόγια, σε δρομολόγια ειδικής ή ολικής ναύλωσης και σε ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών που συνδέουν τις περιοχές αποστολής και παραλαβής αποβλήτων. Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν πως η ρύθμιση αφορά αστικά στερεά και ανακυκλώσιμα απόβλητα (όχι επικίνδυνα) και έρχεται να λύσει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) σε μικρά και μεσαία νησιά μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να λειτουργήσουν οι νόμιμοι ΧΥΤΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νότιο Αιγαίο, όπου υπάρχουν σήμερα 16 παράνομες χωματερές. Αυτές προβλέπεται να κλείσουν το συντομότερο δυνατό και τα απορρίμματα να μεταφέρονται με πλοία στον κοντινότερο νόμιμο ΧΥΤΑ (η Αττική αποκλείεται). Τα νησιά που θα εξυπηρετηθούν είναι: Νάξος και Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά), Κάλυμνος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Μήλος , Σίφνος, Σίκινος, Σαντορίνη, Κέα, Κύθηρα-Αντικύθηρα, Ικαρία, Οινούσες-Ψαρά, Γαύδος, Διαπόντια Κερκύρας, Υδρα.

Προδιαγραφές

Τα απόβλητα θα μεταφέρονται στους ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους που προορίζονται για τα οχήματα, το φορτίο πρέπει να είναι σε δέματα και καλυμμένο καλά με αδιάβροχο κάλυμμα ανθεκτικό στη φωτιά, σε κλειστή καρότσα. Ειδικά για τα σύμμεικτα απορρίμματα, απαιτείται μονάδα ή απορριμματοφόρο κλειστού τύπου.

Σε περίπτωση πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας, προβλέπονται ποινικές, χρηματικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Η διάταξη για τις θαλάσσιες μεταφορές αποβλήτων περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνδράμουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου.

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα