Μεταφορτώθηκε η μεγαλύτερη προπέλα πλοίου παγκοσμίως

megaluteri_propela_ploiou_pagkosmiws_

Η μεγαλύτερη προπέλα πλοίου στον κόσμο φορτώθηκε πάνω στο Hyundai Together στο HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA) το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Μαρτίου.

Ο πλωτός γερανός HHLA IV σήκωσε την τεράστια έλικα, μεγέθους 10.3 μέτρων σε διάμετρο και βάρους 113 τόνων, που φέρει πέντε λεπίδες. Το HHLA IV μπορεί να σηκώσει μέχρι και 200 τόνους και μπορεί να οδηγηθεί με ακρίβεια χιλιοστού, ακόμη και όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Ο Thomas Kahl, από τη Hyundai Merchant Marine (HMM) της Γερμανίας εξηγεί: “Η HMM δραστηριοποιείται στην αγορά χύδην φορτίων τοποθετημένων εντός συσκευασίας (break-bulk) για είκοσι χρόνια. Το να μεταφέρουμε με πλοία βαριά και μεγάλου όγκου φορτία, είναι μέρος της καθημερινής μας δουλειάς, αλλά η μεταφορά μιας έλικας όπως αυτή είναι αδιαμφισβήτητα μια πρόκληση, ακόμα και για εμάς».

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε αυτό το φορτίο μέσω πλοίου της Hyundai. Η ομαλή διεκπεραίωση αυτής της αποστολής στο λιμάνι του Αμβούργου καταδεικνύει για άλλη μια φορά τον επαγγελματισμό όλων των εμπλεκομένων, από τη μεταφορά της έλικας στο Αμβούργο, μέχρι και την διαδικασία εγκατάστασης του πλωτού γερανού στο CTA, όπως και του έργου που έχει αναλάβει επί του πλοίου η Hyundai Together”, πρόσθεσε.

Η τεράστια προπέλα πλοίου κατασκευάστηκε από τη Mecklenburger Metallguss GmbH στην γερμανική πόλη Waren (Müritz) και ένα μήκους 30 μέτρων φορτηγό βαρέων εμπορευμάτων τη μετέφερε στο Αμβούργο κατά μήκος των Α19 και Α24 αυτοκινητοδρόμων στα τέλη του Φεβρουαρίου. Το HHLA IV πήγε την προπέλα στο σημείο ελλιμενισμού της για προσωρινή αποθήκευση.

Η προπέλα έφυγε από το λιμάνι του Αμβούργου την Κυριακή μέσω του Hyundai Together, ενός πλοίου με χωρητικότητα 13.000 teu. Το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί σε ένα ναυπηγείο της Νότιας Κορέας, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα κοντέινερσιπ χωρητικότητας 18.000 teu. Μαζί με έναν κινητήρα με ισχύ 85.000 hp, η προπέλα θα οδηγήσει το σκάφος κατά μήκος των ωκεανών του κόσμου.

Έξι ακόμα προπέλες αυτού του είδους προγραμματίζεται να μεταφορτωθούν μέσω του λιμένα του Αμβούργου φέτος, με την επόμενη αποστολή να σχεδιάζεται για τις αρχές του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα