Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθοδηγούν τη διέλευση στον πάγο[vid]

ice_navigation_

Η με βάση το Μόντρεαλ ναυτιλιακή εταιρεία Fednav ισχυρίζεται ότι έχει γίνει πρόσφατα η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για την αναγνώριση του πάγου σ’ ένα εμπορικό ταξίδι μέσα από την Αρκτική.

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι, το MV Umiak Ι, ένα ενισχυμένο απέναντι στο πάγο φορτηγό πλοίο χωρητικότητας 31.992 DWT, χρησιμοποιείσαι μια ποικιλία από εξοπλισμένα με κάμερες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Air Vehicles ή UAVs) για να καθοδηγούν το πλοίο στα καλυμμένα με πάγο νερά ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του Λαμπραντόρ στον Καναδά, παρέχοντας στον καπετάνιο και τους αξιωματικούς λεπτομερή και σε πραγματικό χρόνο οπτική πληροφόρηση σχετικά με τις τοπικές συνθήκες του πάγου.

Όχι μόνο τα UAVs βοήθησαν τους θαλασσοπόρους να ανιχνεύσουν τις λεπτομέρειες του πάγου, όπως τις κορυφογραμμές, τους αγωγούς και τα κατάγματα, βάση των οποίων διαμορφώνεται η στρατηγική πλοήγησης, αλλά και το βίντεο υψηλής ποιότητας που καταγράφθηκε είναι αρκετά εντυπωσιακό για διαφημιστικό βίντεο.

“Η χρήση των UAVs αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά επωφελής για τον εντοπισμό πολλών χαρακτηριστικών του πάγου που πρέπει να αποφεύγονται μπροστά από το σκάφος, καθώς και τον εντοπισμό αγωγών ανοικτού νερού, ώστε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του ταξιδιού”, δήλωσε ο Thomas Paterson, Αντιπρόεδρος της Fednav Limited. “Επιπλέον, ο εξοπλισμός των drones με κάμερες υψηλής ποιότητας, παρέχει στον πλοηγό άλλο ένα χρήσιμο βοήθημα για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, κατά τη διέλευση σε περιοχές με βαρύ πάγο, και συνεπώς, βελτιώνει την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα”.

Για να καταλήξει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας, η Fednav εργάστηκε μαζί με τη θυγατρική της, Enfotec, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια έχει ειδικευτεί στην παροχή οπτικών πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σκάφη που πλέουν σε δύσκολες συνθήκες πάγου.

Διαβάστε ακόμα