Μπλόκο από την Greenpeace στο ρωσικό πλοίο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σουηδία

Η Greenpeace εμπόδισε το δεξαμενόπλοιο LNG Coral Energy να εκφορτώσει ρωσικό φυσικό αέριο σε έναν κρατικό τερματικό σταθμό της Φινλανδίας, το Gasum, που βρίσκεται στο Nynashamn στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.

Οι ακτιβιστές κάλεσαν τη σουηδική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την εισαγωγή ρωσικού LNG.

Οι Ακτιβιστές της Greenpeace Nordic εμπόδισαν το πλοίο Coral Energy να εκφορτώσει το φορτίο του στο τερματικό σταθμό LNG στο Nynäshamn, νότια της Στοκχόλμης της Σουηδίας.

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος της Greenpeace SY προσπάθησαν να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό του πλοίου.

Η Greenpeace Nordic λέει ότι απαιτεί από τη σουηδική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το γεγονός ότι το ρωσικό αέριο εξακολουθεί να επιτρέπεται να ρέει στη Σουηδία, περισσότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι απαράδεκτο», δήλωσε η Καρολίνα Κάρλσον, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace Nordic.

«Το κοινοβούλιο έδωσε στη σουηδική κυβέρνηση σαφή εντολή να σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας στη Σουηδία. Η πρωθυπουργός Magdalena Andersson είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με αυτό».

Το πλοίο πλησίασε τον τερματικό σταθμό Nynashamn νωρίς την Πέμπτη, αλλά γύρισε και έφυγε ξανά γύρω στις 08:00 GMT, σύμφωνα με τα στοιχεία του πλοίου AIS. Φόρτωσε το φυσικό αέριο στο λιμάνι του Βισότσκ στη Ρωσία στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Το πλοίο είναι ακόμα εκεί και περιμένει να ελλιμενιστεί με ασφάλεια στο λιμάνι. Η τοπική αστυνομία είναι εκεί για να το φροντίσει», είπε.

Σύμφωνα με την Greepeace, η φινλανδική κρατική Gasum εισάγει σε τακτική βάση ένα μέρος του φυσικού της αερίου από τη ρωσική Gazprom και την ολιγαρχική Novatek από το ρωσικό Vysotsk στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Μερικές φορές απευθείας, αλλά πιο πρόσφατα, μέσω μιας πιο περίπλοκης διαδικασίας όπου το αέριο μεταφορτώνεται πρώτα σε άλλα πλοία στη θάλασσα.

«Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για όλη τη στήριξη που έδωσε η Σουηδία στην Ουκρανία σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς για τη χώρα μου», λέει η Nadia Shevchenko, Ουκρανή δημοσιογράφος που βρίσκεται στο ιστιοπλοϊκό Witness της Greenpeace.

«Ταυτόχρονα, μου είναι ακατανόητο πώς η κυβέρνηση της Σουηδίας μπορεί να υποστηρίξει την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να χρηματοδοτήσει την εισβολή του Πούτιν και την καταστροφή που έχει υποστεί ο ουκρανικός λαός, επιτρέποντας σε αυτές τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου να συνεχιστούν».

Διαβάστε ακόμα