«Να υπάρξει ένα νησί με φορολογική ατέλεια για τα κρουαζιερόπλοια»

Συνέντευξη στην εκπομπή “Την ίδια ώρα”, του Ρ/Σ “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM” της Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Την εκτίμηση ότι θα αυξήσει το τουριστικό ενδιαφέρον ένα νησί με φορολογική ατέλεια για τα κρουαζιερόπλοια, διατύπωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:
Οφείλουμε να ψηλαφίζουμε την πραγματικότητα. Στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων που επιλέγουν να ψυχαγωγηθούν με την κρουαζιέρα, στο πακέτο που αναζητούν και επιλέγουν, βρίσκεται και η προοπτική ενός λιμανιού με αφορολόγητα. Από τη στιγμή που η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν βγει από το πακέτο της κρουαζιέρας, πρέπει εμείς να αναζητήσουμε ένα υποκατάστατο. Και εγώ έχω σκεφτεί αυτή τη λύση και δεν σας κρύβω ότι σήμερα που θα έχω μια συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για άλλα θέματα, θα το συζητήσω και θα το διεκδικήσω από τους θεσμούς και από την Ε.Ε. Νομίζω ότι και σε άλλες χώρες προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα, γιατί να μην προκύψει και στην Ελλάδα; Ελπίζω να πείσω τον υπουργό Οικονομικών και από την στιγμή που θα τον πείσω, θα αρχίσω να το θέτω αρμοδίως και σε ευρωπαϊκά όργανα.

Εάν θυμάστε, λόγω των γεγονότων που συνέβησαν τον περασμένο Γενάρη στις χώρες αυτές που προανέφερα, είχε εκτιμηθεί ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στην κρουαζιέρα. Όχι γιατί θα έφταιγε η Ελλάδα, αλλά γιατί τα νέα πακέτα δε θα είχαν προορισμούς με Τουρκία και Αίγυπτο και κατά συνέπεια με φτηνές αγορές.

Παλέψαμε μαζί με την Υπουργό Τουρισμού, αναβαθμίσαμε τις προσπάθειες προβολής κρουαζιέρας και τελικά φτάσαμε σε ένα σημείο να πέσουμε κάτω από το 10%, ενώ υπολογίζαμε μια μείωση γύρω στο 40%. Και η κύρια αιτία είναι το θέμα που σας ανέφερα. Αυτό λοιπόν θα δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί τα νησιά μας είναι τόσο όμορφα και όσοι έρχονται γίνονται πρεσβευτές και του περιβάλλοντος και του χρώματος και του αρώματος και της γαστρονομίας. Όλα συνδυάζονται σ’ αυτή την πανέμορφη χώρα.

Διαβάστε ακόμα