Νέα πλωτή δεξαμενή για πλοία 80.000 τόνων τον χειμώνα στον Πειραιά


Η Λιμενική Αρχή του Πειραιά (ΟΛΠ) ενημέρωσε ότι η νέα πλωτή δεξαμενή για πλοία με μεταφορική ικανότητα 80.000 τόνων αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το Νοέμβριο, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η επισκευή της δεξαμενής “Πειραιάς I.

Η νέα πλωτή δεξαμενή που ναυπηγήθηκε στην Ασία επί τούτου θα μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μήκους 240 μέτρων και πλάτους 35 μέτρων. Συμπληρώνοντας την υπάρχουσα υποδομή θα έχει ως στόχο την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Ως τώρα πολλά από τα μεγαλύτερα ακτοπλοϊκά προσφεύγουν για τις ετήσιες συντηρήσεις τους και δεξαμενισμούς σε ανταγωνιστικά ξένα ναυπηγεία (ιδιαίτερα της Τουρκίας), καθώς οι ελληνικές υποδομές για τέτοιου μεγέθους πλοία είναι είτε ανύπαρκτες είτε ακατάλληλες. Η νέα δεξαμενη φιλοδοξεί ν’ αλλάξει αυτό το τοπίο, συνεισφέροντας φυσικά και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αν και η προσέλκυση ξένων πλοίων θα εξαρτηθεί και από την την ποιότητα και τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Πέραμα.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΟΛΠ ενημέρωσε επίσης ότι στις 22 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκτεταμένη επισκευή της πλωτής δεξαμενής του Περάματος “Πειραιάς I”. Η δεξαμενή μπορέι να φιλοξενησει πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 40.000 τόνων, μήκος 202 μέτρα, πλάτος 31 μέτρα και ανυψωτική ικανότητα 15.000 τόνων.

“Με την ολοκλήρωσή της, και οι τέσσερις υπάρχουσες δεξαμηνές είναι σε πλήρη λειτουργία μετά από τις εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και την εξασφάλιση όλων των σχετικών αδειών και πιστοποιήσεων από τον αρμόδιο Ελληνικό Νηογνώμονα”, δήλωσε ο ΟΛΠ.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, ο ΟΛΠ πέρα από την “Πειραιάς 1” έχει άλλες τρεις δεξαμενές:
-Την πλωτή δεξαμενή Περάματος “Πειραιάς IΙ” για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 7.000 τόνων, μήκος 113 μέτρα, πλάτος 18,5 μέτρα και ανυψωτική ικανότητα 4.000 τόνων.
– Την μόνιμη μεγάλη δεξαμενή Ακτής Βασιλειάδη για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 15.000 τόνων, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 21 μέτρα.
– Την μόνιη μικρή δεξαμενή Ακτής Βασιλειάδη για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 3.000 τόνων, μήκος 90 μέτρα και πλάτος 13,5 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια για ίδρυση Πλοηγικής Υπηρεσίας από τον ΟΛΠ

Διαβάστε ακόμα