Νέες επιθέσεις ένοπλων σε αγωγούς πετρελαίων στον Δέλτα του Νίγηρα

Niger_Delta_Avengers_Chevron
Σε νέες επιθέσεις στο Δέλτα του Νίγηρα προχώρησαν εξτρεμιστές την Πέμπτη, υποσχόμενοι να μπλοκάρουν την ήδη αντιμετωπίζουσα πολλά προβλήματα πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας, με τον πρόεδρο της χώρας να ακυρώνει μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη στην περιοχή.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι εξτρεμιστές σκότωσαν έξι άτομα την Τετάρτη, όταν έστησαν ενέδρα σ’ ένα σκάφος που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου NNPC στην περιοχή Warri.

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση Εκδικητές του Δέλτα του Νίγηρα (Niger Delta Avengers-NDA) ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε δύο αγωγούς αργού πετρελαίου που διαχειρίζεται η ιταλική ΕΝΙ.

“Περίπου στις 02:00 πμ σήμερα οι @NDAvengers ανατίναξαν τους αγωγούς αργού πετρελαίου από το Ogboinbiri στο Tebidaba και από το Clough Creek στο Tebidaba, στην Μπαγιέλσα”, ανέφερε η οργάνωση στο Twitter, προσθέτοντας ότι έτσι τηρεί “την υπόσχεση μας προς όλες τις διεθνείς και εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες ότι η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας θα είναι μηδέν”.

Η ομάδα δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι ανατίναξε και πάλι τον αγωγό πετρελαίου Forcados της SPDC, ο οποίος ήταν υπό επισκευή μετά από μια επίθεση το Φεβρουάριο. “Είχαμε προειδοποιήσει την SPDC να μην προχωρήσει τα έργα επισκευής”, ανέφερε στον λογαριασμό της η οργάνωση.

Ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι οι επισκευές στον αγωγό Forcados, που ελέγχεται από τη Shell Petroleum Development Company Limited, θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Η NDA αρνήθηκε πάντως ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο σκάφος της NNPC, αναφέροντας ότι “η δολοφονία στρατιωτών που κοιμούνται δεν είναι το στυλ μας”.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για άλλες πρόσφατες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Royal Dutch Shell. Ένα κύμα παρόμοιων επιθέσεων συνεισέφεραν στο να οδηγούν την παραγωγή πετρελαίου της χώρας σε χαμηλό 20ετίας.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψη στο Δέλτα, πηγή του μεγαλύτερου μέρους του αργού της Νιγηρίας. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το λόγο της ακύρωσης.

Ο αντιπρόεδρος Yemi Osinbajo πραγματοποίησε το ταξίδι στη θέση του Buhari για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καθαρισμού σε μια περιοχή που πλήττεται από πετρελαιοκηλίδες, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τους ηγέτες της κοινότητας για τον τερματισμό των επιθέσεων των ανταρτών.

“Ο καθαρισμός αυτής της γης θα απαιτήσει αλλαγή εκ μέρους όλων εκείνων που ασχολούνται με το περιβάλλον του Δέλτα του Νίγηρα – ιδίως τις εταιρείες πετρελαίου και τις κοινότητες μας”, είπε.

Οι “Εκδικητές” έχουν κατηγορήσει τον, μουσουλμάνο στο θρήσκευμα και καταγόμενο από τη βόρεια Νιγηρία, Buhari, ότι αγνοεί τα προβλήματα της ως επί το πλείστον χριστιανικού Δέλτα του Νίγηρα.

Ο Achim Steiner, εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, συνόδευσε τον Osinbajo στην τελετή. Είπε ότι ο καθαρισμός “δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί”, αλλά ελπίζει ότι η κυβέρνηση, οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις και οι ντόπιοι μπορούν να συνεργαστούν για τη μείωση της ρύπανσης.

Διαβάστε ακόμα