Νέο ηλεκτρικό ferry μηδενικών εκπομπών θα κατασκευαστεί στην Πορτογαλία – Θα είναι το πρώτο στη Νότια Ευρώπη

Το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο της Νότιας Ευρώπης κατασκευάζεται από την Navaltagus Reparação e Construção Naval, μέλος της Grupo ETE, στην Πορτογαλία.

Σχεδιασμένο από την Vera Navis Naval Architects, το πλοίο μηδενικών εκπομπών ρύπων κατασκευάζεται, και θα λειτουργεί στο Aveiro της Πορτογαλίας.

Η Shift Clean Energy και η Nave De Luz Lda (NDL) ηγούνται από κοινού μιας κοινοπραξίας για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρικών εξαρτημάτων για το νέο πλοίο. Πρόσθετα μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν τη Danfoss Editron, την power electronic και την Technology Venture Middle East Marine Services LLC, τους συμβούλους ολοκλήρωσης τεχνολογίας και την Marine Electricals (I) Pvt. Ltd.

Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα μετάδοσης κίνησης του τμήματος Editron της Danfoss και σύστημα μπαταριών που θα παρέχεται από την SPBES PLANB. Το θαλάσσιο σύστημα μετάδοσης κίνησης του τμήματος Editron της Danfoss αποτελείται από ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα σύνδεσης συνεχούς ρεύματος για σταθμούς παραγωγής ενέργειας και πρόωσης, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, μετασχηματιστών, καμπίνας σύνδεσης DC και λογισμικού διαχείρισης ισχύος.

Το πλοίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον πετρελαιοκίνητο ferry που χρησιμοποιείται για ο δρομολόγιο απόστασης μόλις ενός μιλίου μεταξύ Forte da Barra και São Jacinto, το 2022. Η Navaltagus εκτιμά ότι το νέο πλοίο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση περίπου 300 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως, καθώς και θα κάνει τη διέλευση πιο άνετη και πιο ήσυχη για τους επιβάτες.

Το 37 μέτρων πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει έως και 260 επιβάτες και 19 οχήματα, έχοντας αυξημένη χωρητικότητα της τάξεως του 90% και του 30% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το υπάρχον ferry. Παρά την αυξημένη χωρητικότητά του και την αλλαγή στην πηγή ενέργειας, το νέο πλοίο θα μπορεί να διατηρήσει το χρόνο διέλευσης των 15 λεπτών και την ταχύτητά των πέντε κόμβων, με δυνατότητα να φτάσει τους εννέα κόμβους.

Διαβάστε ακόμα