Νέο χτύπημα των Σομαλών πειρατών


Ένας άγνωστος αριθμός πειρατών επιτέθηκαν και επιβιβάστηκαν στο κατασκευής 1999 πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην OS 35, ενώ αυτό έπλεε στον Κόλπο του Άντεν τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 8 Απρίλη.

Το πλήρωμα του πλοίου αποτελούμενο από 19 ναυτικούς, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, κλειδώθηκαν μέσα στο οχυρωμένο καταφύγιο (citadel) του πλοίου και έστειλαν ένα σήμα κινδύνου, σύμφωνα με το Ναυτικό της Ινδίας.

Με το που αντιλήφθηκαν το σήμα κινδύνου, τα πλοία του ινδικού ναυτικού Mumbai, Tarkash, Trishul και Aditya, τα οποία έπλεαν προς τη Μεσόγειο περνώντας μέσα από τον Κόλπο του Άντεν, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσέγγισαν το OS 35 από τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Απριλίου.

Τα ινδικά πολεμικά πλοία ήρθαν σε επαφή με τον καπετάνιο του εμπορικού πλοίου, ενώ ένα ελικόπτερο του Ναυτικού εκτέλεσε πτήσεις εναέριας αναγνώρισης για να εντοπιστεί η θέση των πειρατών. Οι δράστες ωστόσο δεν βρέθηκαν διότι κατά πάσα πιθανότητα εγκατέλειψαν το πλοίο τη νύχτα.

Το ινδικό ναυτικό ενημέρωσε ότι όλα τα Φιλιππινέζικης καταγωγής μέλη του πληρώματος του χωρητικότητας 35.362 dwt πλοίου είναι ασφαλή.

Τα δεδομένα AIS από το MarineTraffic δείχνουν ότι το φορτηγό πλοίο συνέχισε το ταξίδι του προς το λιμάνι της Υεμένης του Άντεν, όπου έχει προγραμματιστεί να φτάσει τις πρωινές ώρες της 11ης Απριλίου.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας έρχεται ένα μήνα μετά την πρώτη επανεμφάνιση Σομαλών πειρατών από το 2012, όταν στα μέσα Μαρτίου κατέλαβαν το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ Aris 13. Το εν λόγο πλοίο μεταφέρθηκε 18 περίπου χιλιόμετρα στ’ ανοιχτά από το βόρειο άκρο της Σομαλίας στις 13 Μαρτίου, και αφέθηκε μετά από τρεις ημέρες, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και φύλαρχων με τους πειρατές.

Οι πειρατές συνέχισαν τις δραστηριότητές τους τον Μάρτιο, καταλαμβάνοντας το ποντοπόρο σκάφος MV Casayr ΙΙ, και στις αρχές Απριλίου, όταν κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε από το Ντουμπάι. Το πλοίο εκτιμάται ότι έχει μετακινηθεί στο Eyl της Σομαλίας από την 1η Απριλίου, μαζί με τα 11 μέλη του πληρώματος που έφερε.

Διαβάστε ακόμα