Νέο περιστατικό με ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που έχασε την πρόωση του σε γέφυρα στις ΗΠΑ

Σε περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη, ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της MSC υπέστη μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά η γέφυρα Ravenel, μια από τις πιο πολυσύχναστες γέφυρες στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας.

Ο διοικητής Randy Preston επιβεβαίωσε ότι το πλοίο μήκους περίπου 333 μέτρων το οποίο είχε ταχύτητα 20 κόμβους, πέρασε με ασφάλεια κάτω από τη γέφυρα με την βοήθεια των πλοηγών του λιμανιού και με την συνδρομή του τμήματος Charleston της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Οι αρχές έδρασαν πολύ γρήγορα και κατάφεραν να απομακρύνουν από την γέφυρα των οκτώ λωρίδων τους ποδηλάτες, τα οχήματα και τους πεζούς.

Το κλείσιμο της γέφυρας διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

Παρά την εν τέλη επιτυχημένη πλοήγηση του πλοίου κάτω από τη γέφυρα, προκλήθηκαν κάποιες μικρές ζημιές, ενώ ώθησε και ένα μικρό σκάφος σε αβαθή ύδατα έχοντας σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

Το υπό σημαίας Λιβερίας πλοίο, το οποίο διαχειρίζεται η MSC, βρισκόταν εν πλω με προορισμό την Σαβάνα της Τζόρτζια από το λιμάνι του Τσάρλεστον τη στιγμή του συμβάντος.

Ο διοικητής Πρέστον εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πιθανότητα που υπήρχε να γίνει μια μεγάλη καταστροφή, δεδομένης της απώλειας της πρόωσης ενός τόσο μεγάλου πλοίου.

Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο του προηγούμενου ναυτικού ατυχήματος με το Επισης πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που χτύπησε στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη στις 26 Μαρτίου μετά από απώλεια ισχύος, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζώων και τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν.

Ωστόσο, οι μηχανικοί διαβεβαίωσαν ότι ο σχεδιασμός της Γέφυρας Ravenel μπορεί να αντέξει τέτοιου είδους συμβάντα λόγω της κατασκευής της.

Το πλήρωμα κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του πλοίου το οποίο αγκυροβόλησε περίπου 10 μίλια από την ακτή.

Η γέφυρα Ravenel, μια καλωδιωτή κατασκευή που ξεκίνησε το 2005, εκτείνεται στον ποταμό Cooper με πύργους που υψώνονται 575 πόδια πάνω από το νερό.

Έχει σχεδιαστεί για να αντέχει ριπές ανέμου έως και 300 κόμβους, καθιστώντας τη ανθεκτική ακόμη και στους πιο ισχυρούς τυφώνες.

Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία της ταχείας αντίδρασης έκτακτης ανάγκης και της αποτελεσματικής επικοινωνίας για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας κατά τη διάρκεια απροσδόκητων θαλάσσιων συμβάντων.

Με σχεδόν 100.000 οχήματα να την διασχίζουν καθημερινά, η γέφυρα Ravenel είναι μια κρίσιμη αρτηρία για το δίκτυο μεταφορών στη Νότια Καρολίνα.

Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια στη θάλασσα και τις υποδομές.

Διαβάστε ακόμα