Οι πληροφορίες του συστήματος παρακολούθησης μέσω AIS για τα πλοία που πλέουν στην Κίνα έχουν εξαφανιστεί, μετά το νέο κινεζικό νόμο για τα δεδομένα. Αυτή η κίνηση στέκεται εμπόδιο για την ομαλοποίηση τον σημείων συμφόρησης πλοίων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.
Ο νόμος για την προστασία προσωπικών δεδομένων της Κίνας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, έχει προσθέσει μια σειρά από νέους κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης στον τρόπο με τον οποίο εγχώριοι και ξένοι οργανισμοί συλλέγουν και εξάγουν τα δεδομένα της Κίνας.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τα δεδομένα της ναυτιλίας στους κανονισμούς, ορισμένοι εγχώριοι πάροχοι στην Κίνα έχουν σταματήσει να παρέχουν πληροφορίες σε ξένες εταιρείες ως άμεση συνέπεια των νέων κανόνων, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters την Τετάρτη.
Τα δεδομένα βασίζονται στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον όγκο του φορτίου και βοηθούν στη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με την πρόβλεψη της συμφόρησης, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να λαμβάνουν βασικές αποφάσεις για τις ναυτιλιακές διαδρομές.
Το MarineTraffic, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος παρακολούθησης πλοίων και ναυτιλιακής νοημοσύνης, είναι μεταξύ εκείνων των ξένων εταιρειών που αντιμετωπίζουν τώρα κενά στα ζωτικής σημασίας στα δεδομένα τοποθεσίας για τη ναυτιλία από την Κίνα, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς βιομηχανικών αγαθών και ορισμένων βιομηχανικών προϊόντων.
«Εάν συνεχιστεί αυτό, θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος όσον αφορά την παγκόσμια προβολή, ειδικά καθώς φτάνουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τις αλυσίδες εφοδιασμού να αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αναστάσης Τούρος, επικεφαλής της ομάδας δικτύου AIS στη MarineTraffic.
«Ξαφνικά δεν ξέρουμε πότε φεύγουν τα πλοία και από πού, και επίσης δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για τη συμφόρηση των λιμανιών που μας προσφέρει το AIS».
Το λεγόμενο Automatic Identification System (AIS) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες των πλοίων. Χρησιμοποιείται επίσης από άλλα πλοία, λιμάνια και πολλούς άλλους οργανισμούς, από τράπεζες και εμπόρους μέχρι και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου, το επίπεδο των δεδομένων επίγειας ναυτιλίας σε όλα τα κινεζικά ύδατα εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 90% σύμφωνα με τον πάροχο πληροφοριών αγοράς και εκτιμήσεων VesselsValue.
«Με την Κίνα να είναι σημαντικός εισαγωγέας άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος και ένας από τους κύριους εξαγωγείς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, αυτή η μείωση στα δεδομένα θέσης θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας των θαλασσών», δήλωσε η επικεφαλής εμπορική αναλύτρια Charlotte Cook.
Δύο άλλες πηγές αναφέρουν την μείωση των επίγειων δεδομένων AIS έως και 45% τις τελευταίες ημέρες.
Ένας αξιωματούχος της Διοίκησης Ναυτικής Ασφάλειας του Γκουανγκντόνγκ είπε στο Reuters ότι οι κανόνες AIS καθορίστηκαν από τα κεντρικά γραφεία του τμήματος στο Πεκίνο. Οι ερωτήσεις προς το γραφείο της Διοίκησης Ναυτικής Ασφάλειας στο Πεκίνο δεν απαντήθηκαν. Άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Δεν είναι σαφές πώς οι χρήστες του AIS θα μπορούν να παρακολουθούν τις μετακινήσεις της ναυτιλίας εάν συνεχιστούν τα κενά στα δεδομένα.
Η έλλειψη ικανότητας παρακολούθησης έρχεται σε μια εποχή που ο COVID-19 έχει ήδη εκθέσει την ευθραυστότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι τη μόδα.
Η αύξηση της ζήτησης για εμπορεύματα και η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων έχει δημιουργήσει συμφόρηση σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, γεγονός που καθιστά τα δεδομένα AIS ακόμη πιο σημαντικά για τον καθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων για αποστολές από βασικούς προμηθευτές στην Κίνα.
Η ηπειρωτική Κίνα φιλοξενεί έξι από τα δέκα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Ένας υπάλληλος στην Elane Inc, μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο που κατέχει μια πλατφόρμα δεδομένων AIS με περίπου 2,5 εκατομμύρια χρήστες, είπε στο Reuters ότι «όλες οι συναλλαγές με ξένες οντότητες σταμάτησαν πρόσφατα». «Οι αλλαγές έγιναν τον περασμένο μήνα, παρέχουμε δεδομένα μόνο σε εγχώριους χρήστες τώρα», είπε ο υπάλληλος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.